Daca esti in cautare de activitati si jocuri care sa-l ajute pe cel mic in dezvoltarea sa, ai aici 50 de idei de jocuri pentru copii sub un an.
In fiecare etapa de dezvoltare a copilului, jocurile il ajuta pe acesta sa cunoasca lumea, sa socializeze si sa se dezvolte.
Copilul de pana la un an nu trebuie sa fie fortat sa participe la o activiate. El poate sa se joace ceva si apoi sa se plictiseasca.
Pana la un an copilul are nevoie doar sa se obisnuiasca cu lumea aceasta noua pentru el. Si cunoasterea lumii are loc prin joaca.
La aceasta varsta cele mai multe activitati verifica daca exista o problema de sanatate a copilului: lipsa auzului, vazului, Autism si alte probleme.
Mai jos ai tipurile de jocuri pe care acesta le poti desfasura cu copii sub un an. Pentru fiecare joc am mentionat perioada de varsta recomandata, pentru ce abilitati este jocul si cum se desfasoara.
Ce jocuri pentru copii sub un an poti folosi?
- Jocuri motrice, prin care invata sa-si miste mainile si picioarele.
- Jocuri prin care invata sa scoata sunete. Deocamdata doar sunete care sa-l ajute mai apoi sa inceapa sa vorbeasca.
- Jocuri care testeaza: auzul (se uita in directia in care aude un zgomot, repeta ce aude, se sperie cand aude din senin un sunet etc.), vederea (e atent la persoanele care intra in camera, e atent la obiectele pe care le treci prin fata lui etc. Nu te speria daca baiatul nu este asa de atent la oameni. Aceasta este doar o diferenta dintre fete si baieti genetica. Fetele sunt mai atente la oameni iar baietii sunt mai atenti la obiecte.).
- Jocuri care-l ajuta sa descopere lumea: descopera diverse texturi (moale, tare, lucios etc.), face cunostinta cu felul in care arata (jocurile cu oglinda) etc.
- Jocuri care-l ajuta sa vorbeasca si multe altele.
Atentie, inainte de joaca:
- nu lasa la indemana copilului obiecte pe care le poate baga in gura.
- nu lasa la indemana copilului obiecte ascutile, taioase, rupte sau care nu respecta normele de protectie ale copilului.
- in timpul jocului nu lasa nesupravegheat copilul.
- nu forta copilul sa continue activitatea daca se plictiseste. La aceasta varsta nu poate pastra atentia prea mult asupra unei activitati.
Jocuri pentru copii sub un an:
1. Mama vede, mama face: Activitatea se poate desfasura cu copii de la zero pana la noua luni si este pentru abilitatile de socializare si pentru a-ti cunoaste mai bine copilul. Este un joc simplu. Imiti sunetele si reactiile fetei bebelusului. Asta o sa-l faca pe cel mic sa fie atent la ceea ce faci, iar cu timpul, o sa-ti intelegi mai bine copilul cand vrea un anumit lucru. O sa inveti daca reactia lui este de la oboseala, daca ii este foame, daca vrea sa fie schimbat sau daca sunetele pe care le foloseste sunt pentru a exprima un anumit lucru pe care-l doreste.
2. La baie: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 3 pana la 9 luni si este pentru abilitatile motorii, senzoriale si limbaj. Sunt numeroase jocurile pentru copii sub un an pentru momentele la baie. De exemplu: poti sa iei un pai si sa-i sufli in cadita sa vada copilul balonasele, sa se joace cu ele si de asemenea sa simta vibratiile apei; poti sa-i pui petale de flori pentru a simti textura lor; poti sa te joci cu ecoul din baie, incercand sa pronunti diverse sunete si sa vezi daca incearca si cel mic sa le repete.
3. Cu masina: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 3 pana la 9 luni si este pentru abilitatile motorii si limbaj. Aseaza copilul in fundulet in poala ta, cu spatele lui sprijinit de burta ta. Ia-i mainile si misca-le de parca ar conduce o masina. In timp ce-i misti mainile poti scoate sunete de masina sau poti sa-i descri ceea ce vede. Aceasta activitate o sa-l ajute sa-si miste mai bine mainile. O sa-l ajute sa invete mai repede sa-si tina lingurita si cana, de asemenea, sunetele pe care o sa le scoti si le repeta si el, o sa-l ajute in a invata sa vorbeasca mai repede.
4. Cu avionul: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 3 pana la 9 luni si este pentru abilitatile motorii si limbaj. Tine copilul astfel incat sa-i dai senzatia ca zboara. Misca-l pe bebelus usor, in fata si in spate sau sus si jos, fara a-i forta stomacul. In timpul jocului poti scoate sunete de avion sau poti sa-i explici copilului tau de parca ai fi un pilot. Spune-i ce vede pe partea dreapta sau pe partea stanga, daca se uita. Spune-i cand o sa decolati si in ce tara decolati. Poti chiar sa-i zici ce mancare primiti la bord, instuctajul stewardeselor si alte lucruri despre tara prin care treceti sau ce poate vedea de la geam.
5. Masaj pentru bebelus: Activitatea se poate desfasura cu copii de la zero pana la 12 luni. Aceasta antreneaza abilitatea senzoriala. Foloseste o cantitate mica de ulei pentru bebelusi. Aseaza bebelusul pe spate pe un prosop. Ai grija ca temperatura din camera sa nu fie prea rece. Incepe prin a masa fiecare piciorus trecand mana, fara sa presezi tare ca la un adult. Daca ar fi sa comparam masajul la cei mici cu cel al adultilor, ar fi ca un mangaiat. Misca-ti mana astfel incat sa-i stimulezi circulatia buna a sangelui. Apoi poti trece la manute, masand fiecare degetel in parte. Pentru spate si burtica aseaza ambele maini pe pieptul bebelusului si du-le din fata spre spatele lui, repeta aceasta miscare de mai multe ori, apoi, asezand mainile pe piept du-le spre burtica pentru a masa si burtica. Aseaza copilul pe burtica si, folosind degetele, fa cercuri micute pe o parte si pe alta a spatelui de la gat pana la fundulet. Termina masajul masand corpul de-a lungu de la gat pana la picioruse, apoi imbraca bebelusul. Atentie! Oasele unui bebelus sunt mult mai sensibile fata de adult, mai ales la cap, asa ca nu apasa prea tare.
6. Clopoteii: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 3 pana la 12 luni si antreneaza abilitatea senzoriala. Coase de ciorapei, caciula, pantaloni sau bluzita clopotei care sa faca zgomot atunci cand copilasul se misca. Acest zgomot o sa faca bebelusul sa fie atent la proprile lui miscari. In functie de unde sunt cusuti clopoteii, misca manuta sau piciorul pentru ca cel mic sa auda zgomotul. Daca este mai marisor poti sa incurajezi copilasul sa faca aceeasi miscare cu manuta sau piciorul pe care o faci initial tu. S-ar putea sa nu repete mereu miscarea, dar o sa se amuze si bucure atunci cand tu il misti si se aud clopoteii. Atentie! Ai grija ca acesti clopotei sa fie bine cusuti si daca se poate ascunsi, astfel incat bebelusul sa nu poata sa-i bage in gura si sa se inece cu ei.
7. Picaturi de apa: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 3 pana la 12 luni si antreneaza abilitatea senzoriala. Umple o galetusa cu apa calduta, care sa nu-l friga pe cel mic. Ia cu mana apa si da drumul la picaturi in palmele bebelusului tau. Apoi freaca manutele bebelusului astfel incat sa isi ude si cealalta manuta. Poti sa mai torni cateva picaturi sa se joace cu apa. Poti sa il uzi usor si pe picioruse si sa-i arati sa puna mainile pe piciorusele lui. Continua jocul cat nu-l deranjeaza pe copil. Cand copilul e mai maricel poti sa te joci in cada cu galetusa cu apa, picurand pe manute apa. Acest joc pregateste copilul pentru atunci cand o sa mearga la plaja si il face mai constient de propriul sau corp si ce simte. Atentie! Jocul se desfasoara doar sub supravegherea unui parinte pentru a nu exista posibilitatea ca cel mic sa se inece sau sa se loveasca.
8. Partile corpului: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 3 pana la 9 luni. Acest joc pentru copii sub un an antreneaza limbajul. Stai fata in fata cu bebelusul tau si atunci cand se uita la tine atinge-i manuta, piciorul, degetul, urechea, nasul sau ce vrei sa il inveti si spune cuvantul. Dupa ce repeti de 10 ori cuvantul, misca si tu mana, piciorul sau ce ai aratat si spune ce reprezinta. Dupa 7-8 luni poti intreba copilul „unde este ….” (o parte a corpului).
9. Joaca-te cu pana: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 3 pana la 6 luni si antreneaza abilitatea senzoriala. Cand cel mic este in scutec si asteapta sa fie schimbat ia o pana pe care o arati copilului. Trece capatul moale de pana peste manuta si spune-i copilului ca e mana, apoi peste cealalta manuta si spune-i ce e, apoi peste picioare si burtica si tot asa. Daca bebelusul se intinde spre pana lasa-l sa atinga pana, dar nu-l lasa sa o prinda si sa o bage in gura.
10. Urmareste lumina: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 3 pana la 9 luni. Acest joc pentru copii sub un an antreneaza abilitatea de urmarire vizuala. Se foloseste o lanterna si avem grija sa nu dam in ochii bebelusului cu lumina de la lanterna. Aseaza copilul in patut pe spate intr-o camera intunecata. Tine lanterna sa luminezi pe tavanul camerei, iar cand copilul e atent la lumina, incepe sa misti usor lumina. Cu cat creste copilul, poti folosi si alte culori folosind bratari fosforescente pe care le misti sau alte luminite colorate (lanterne, lampi, bucati de folii de plastic colorate pe care le pui in fata unei lumini etc.).
11. Papusi de mana: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 3 pana la 12 luni si antreneaza abilitatile cognitive. Poti realiza papusile din sosete sau poti cumpara papusi de mana. Cu ajutorul lor poti sa interpretezi rolurile personajelor din povesti. Poti sa le creezi voci diferite si sa folosesti papusile sa vorbeasca cu bebelusul tau. Atentie! Daca e ceva care ar putea sa se desprinda de la papusa, ce copilul ar putea baga in gura si sa se inece, nu le lasati la indemana lui.
12. Cauta-ma: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 3 pana la 12 luni. Acest joc pentru copii sub un an antreneaza abilitatea de a asculta. Aseaza copilul in fundulet sau pe burtica pe covor. Mai intai stai in fata copilului si incepe sa canti o melodie sau sa reciti o poezie pe care i-o spui de obicei. Apoi incepe sa te misti in cerc, in jurul sau. Continua sa canti sau sa reciti. Misca-te incet si opreste-te din cand in cand astfel incat copilul sa-si dea seama ca acum sunetul vine din alta directie. Daca observi ca bebelusul nu te cauta cu privirea, nu mai scoate nici un sunet pentru o vreme, ca sa vezi daca incepe sa te caute. Cand incepe sa te caute cu privirea, continua jocul.
13. Fata mea, fata ta: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 3 pana la 9 luni si antreneaza limbajul. Stai fata in fata cu bebelusul tau si arata-i fiecare parte a fetei si spune-i, pe rand, ce este (de exemplu: nasul meu, ochi mei etc.). Apoi arata spre copil catre ce vrei sa invete si spune-i „nasul tau”, „ochii tai” etc.
14. Bauuu!: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 3 pana la 12 luni. Acest joc pentru copii sub un an antreneaza dezvoltarea abilitatilor sociale. Copii mici se pot speria usor, asa ca nu incerca sa faci miscari prea rapide si nici nu ridica vocea prea mult. Stai aproape de copilul tau si, zambind, ascunde-ti fata cu mainile, apoi da-le jos spunand Bauuu. Copii mici cred ca daca nu pot vedea ceva, acel lucru nu mai exista, asa ca daca vezi ca se sperie sau pare ingrijorat nu te mai juca sau incearca mai tarziu aceasta activitate.
15. Gadilatul: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 3 pana la 12 luni si antreneaza dezvoltarea abilitatilor senzoriale. Aseaza copilul pe spate si gadila-l in timp ce scoti sunete ca „gadi, gadi, gadi”. Cel mic o sa se bucure si in acelasi timp atingerile umane, chiar si gadilatul o sa-l ajute in dezvoltarea sa psihica. Deoarece la aceasta varsta apropierea de oameni este una dintre cele mai vitale nevoi ale sale in dezvoltarea mentala.
16. Aruncarea in aer: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 3 pana la 12 luni si antreneaza dezvoltarea abilitatilor motrice. Arunca copilul in aer in timp ce spui „Opa”. Daca se sperie copilul, nu te mai juca. Fiecare copil este diferit, unii pot rade la o astfel de activitate, altii se pot speria. Atentie! Ai grija sa nu arunci copilul prea sus sau sa-l scapi. Daca nu esti sigur ca poti prinde copilul, mai bine nu te juca asa ceva.
17. Superman: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 3 pana la 12 luni si antreneaza dezvoltarea abilitatilor motrice. Stai pe spate cu picioarele incrucisate. Aseaza pe picioarele tale bebelusul si tine-i manutele. Deplaseaza copilul in fata si in spate. Poti scoate sunete sau face o prezentare, ca si cum apare Superman. Poti sa suflii ca si cum ai fi vantul si sa scoti sunete de pasari, cum trec pe langa Superman. Poti chiar sa-i pui ca pelerina o batista pe care i-o misti.
18. Parasuta: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 3 luni pana la 6 ani si antreneaza dezvoltarea abilitatilor senzoriale. Jocul se poate desfasura cu ambii parinti si copilul. Este un joc adeseori folosit la gradinita. Cel mic e lasat pe covor in fundulet si cel putin 2 persoane tin o paturica de capete ei si o ridica in sus, apoi o lasa sa cada usor peste copil. Cu cat copilul creste mai mare, activitatea se poate schimba. La un moment dat copilul putand sa tina si el de un capat al paturicii, mergeti in cerc si cand ajungeti cu numaratoarea la trei ridicati patura in sus si va bagati cu totii sub paturica sa cada peste voi.
19. Trenuletul: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 3 luni pana la 6 ani si antreneaza dezvoltarea abilitatilor sociale. Se aseaza mai multe scaune unul in fata celuilalt pentru a forma un trenulet cu vagoane. Atunci cand va jucati cu cel mic, nu uitati sa ii vorbiti celui mic ca si cum se afla intr-o gara adevarata. De exemplu:”Trenul cu numarul 22 cu stationare pe linia 1 pe partea dreapta se indreapta spre gara. Trenul o sa ajunga in 2 minute in gara. Trenul cu numarul 22 a ajuns in gara, rugam ca toti pasagerii sa se indrepte spre statie si sa urce in tren. Trenul va pleca in 5 minute, rugam ca toti pasagerii sa urce in tren…” si tot asa, folosind vocea specifica ragusita. Aseaza copilul in fata si arata-i cum sa porneasca locomotiva si ce sunet scoate trenuletul. Poti, cand creste sa-i pui o palariuta ca sa simta ca e sofer. Nu uita sa ii povestesti ce se intampla, ce personaje (papusile lui) luati de pe drum, unde se duc, pe unde merge trenul etc.
20. Balonasele: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 3 pana la 12 luni si antreneaza dezvoltarea abilitatilor senzoriale. Toti copii sunt incantati de balonase pentru ca sunt colorate de la lumina si pentru ca sunt de diferite marimi. Ia o cutie cu sapun lichid si foloseste o forma rotunda pentru a face balonase. Lasa-l pe copil sa sparga balonasele.
21. Plimbarile in parc: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 3 luni pana cand creste mare si antreneaza dezvoltarea abilitatilor sociale. In parc poti sa: iti dai copilul in leagan, jocul agita-l (cand misti copilul stanga dreapta un pic mai repede), jocuri de gadilat, activitati in care ii arati copacii, ghinde si alte lucruri din parc si ii explici ce sunt, ce zgomot fac sau ce texturi au etc. Cand creste poti sa-l lasi sa se joace cu alti copii, sa se joace cu mingea si alte activitati legate de jucariile care sunt in parc (tobogan, caluti sau alte jucarii pe care se poate deplasa in fata si spate, lucruri pe care se poate catara etc.).
22. Sport: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 3 luni pana cand creste mare si antreneaza dezvoltarea abilitatilor motrice. Aceasta activitate il ajuta pe copil sa se pregateasca pentru primi pasi si momentele in care o sa reuseasca sa tina singur lingurita si cana. Aseaza copilul pe spate pe covoras sau in fundulet sprijinit sa nu alunece. Poti chiar sa pui melodii de sport si sa va imbracati ca de antrenament cu banderola pe cap. Exercitiile sunt cele de miscare a manutelor si picioruselor. Ajuta-l la fiecare miscare pe care trebuie sa o faca. Ii poti tine piciorusele si sa i le misti. Poti misca manutele ca si cum da cu pumni la un sac imaginar. Poti chiar sa numeri, sa ii spui ca la un antrenament adevarar, sa mai faca un set. Poti sa-i misti corpul ca si cum este obosit si la sfarsit sa-i cantati melodia din Rocky de victorie. Cu cat creste copilul, poti face exercitiile langa el, sa maresti numarul si tipul de exercitii. Aceasta activitate o sa te ajute sa ai o relatie stansa cu copilul si o sa-l ajute sa-si consume energia.
23. Timp pe burtica cu pozele: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 3 luni pana 12 luni si antreneaza dezvoltarea abilitatilor motrice si vizuale. Printeaza pe o coala mare (A3 sau mai mare) un colaj cu diverse poze colorate, apoi lamineaza coala. Pot fi poze cu persoane din familie, cu personaje din desene animate, cu obiecte, tipuri de mancaruri sau ce altceva vrei sa ii arati copilului. Lipeste coala de podea si lasa copilul pe burtica pe coala pentru a explora formele si culorile din colaj. In timp ce se deplaseaza si se uita la ceva poti sa-i explici ce vede acolo. De exemplu: „uite-l pe taticu’ cand era mic …, uite-i pe bunicii tai cand erau in vacanta la mare” etc..
24. Nivel de sunet: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 3 luni pana 2 ani si antreneaza dezvoltarea abilitatilor auditive si vocabularul. Alege o melodie pe care o canti de obicei copilului. Aseaza copilul in bratele tau si spune-i ca o sa-i cantati melodia incet si canta-i melodia incet, apoi mediu si tare. Cu cat creste copilul, poti inlocui cu un casetofon sau ceva la care poate da copilul mai tare sau incet si sa-i spui in continuare cum e tare, incet, mediu. Atentie! Sa nu fie prea tare pentru copil sunetul pentru a nu-l afecta.
25. Urmareste cu privirea: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 3 pana la 6 luni si antreneaza abilitatea de urmarire vizuala. Poti sa folosesti obiecte colorate care sa-i atraga privirea copilului. Aseaza copilul in fundulet astfel incat sa te poata vedea bine. Ia cate un obiect in mana pe care-l asezi in raza vizuala a copilului. Odata ce vezi copilul ca e focusat pe obiect, misca incet obiectul in stanga si dreapta, sus si jos. Daca cel mic pierde obiectul, fa din nou contactul vizual cu obiectul si reincepe sa-l misti. In functie de varsta copilului, acesta poate mentine atentia asupra unui obiect de cateva secunde sau un minut. Daca intinde manutele spre obiect, apropie obiectul pentru ca cel mic sa-l poata simti si sa se joace cu el.
26. Mosul prin salon: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 3 luni pana la 2 ani si antreneaza abilitatile de socializare si cele senzoriale. Aseaza copilul confortabil pe pat si joaca „Mosul prin salon” pentru a-l amuza. Cu doua degete fa mersul mosului pe manuta copilului si mergi spre fata lui. In timp ce mergi spune:”Trece mosul prin salon si apasa pe buton. Tarrrrrr.” Si cand spui „Tarrrrr” apasa pe nasucul micutului.
27. Degetelele: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 3 luni pana la 2 ani si antreneaza abilitatea de socializare. Este tot un joc pentru a-l amuza pe cel mic. Ia fiecare degetel in parte spunand aceste versuri:”Asta merge la piata. Asta cumpara. Asta aduce acasa. Asta pregateste. Si asta mananca tot, tot, tot…”. Si cand spui „mananca tot, tot, tot” baga manuta lui in gura ta, fara sa-l musti. Prinde manuta lui doar cu buzele tale, nu cu dintii.
28. Fetisoara: Este un joc atat pentru stimularea senzoriala, cat si pentru socializare si se poate desfasura cu copii de la 3 luni pana la 2 ani. Aseaza copilul confortabil astfel incat atunci cand rade sa nu cada si sa se loveasca de ceva. Pune mana ta peste barbie, gura, nas, ochi, sprancene sau fruntea copilului si spune: „Barba-barbioara. Gura-gurisoara. Nas-carabas. Ochi-bazaochi. Sprancene-cotofene. Frunte-valatuc. Si hat de te tuc!” si cand spui „hat de te tuc” apuca usor copilul de motul de par.
29. Puricii: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 3 luni pana la 2 ani si antreneaza abilitatea de socializare. Aseaza copilul in patut pentru a dormi. Si spune-i: „Noapte buna, somn usor sapte purici pe-un picior” punand mana ta pe un picior sa-l gadili. Apoi spune: „si sapte pe celalalt sa te traga jos din pat” si aici il gadili pe celalalt picior.
30. Goanga: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 3 luni pana la 2 ani si antreneaza abilitatea senzoriala. Este tot un joc de gadilat. Aseaza copilul confortabil si incepe sa spui: „Vine Goanga in oras. Sa pape un iepuras. Iepuras nu a gasit. Dar pe …… (completeaza cu numele copilului) a nimerit!”. Si cand spui „a nimerit” incepe sa gadili copilul peste tot.
31. Copiaza-ma: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 4 luni pana la 9 luni si antreneaza abilitatea de socializare. Stai fata in fata cu cel mic si atunci cand se uita la tine, imita expresia lui faciala sau sunetele pe care le scoate. Dupa aceasta poti sa faci o pauza si dupa pauza poti sa faci tu cateva expresii faciale si sa scoti diverse sunete. In functie de varsta copilul poate sau nu te imite sau sa incerce sa te imite, dar indiferent de situatie o sa se bucure de activitate. Cu cat creste copilul, poti sa introduci in joc si miscari ale corpului, ca datul din cap, miscarea mainii etc.
32. Saculetul cu surprize: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 4 pana la 9 luni si antreneaza abilitatea de socializare si vocabularul. Umple o fata de perna cu diverse jucarii. Pot sa fie de plus si sa i le prezinti ce sunt si ce fac. Pot sa fie obiecte care scot sunete si ii poti arata ce sunete fac. Pot sa aiba diverse texturi si ii poti arata acest lucru, diverse culori, mirosuri etc. Atentie! Ai grija ca obiectele alese sa nu poata rani copilul. Ajuta-l sa scoata fiecare obiect bagandu-i manuta sa in saculet. Prezinta-i ce caracteristici are obiectul si lasa-l sa le descopere si singur cum sunt, lasandu-l sa se joace.
33. La oglinda: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 4 luni pana la 2 ani si antreneaza descoperirea propriului corp. Pana la 18 luni, copilul nu isi da seama ca imaginea din oglinda este el, crede ca este o alta persoana. Totusi, acest joc o sa-l ajute sa descopere cum arata si cine este. Lasa-ti copilul in fata oglinzii si intreaba-l cine e in oglinda, ce face etc. Atentie! Cel mai indicat e ca acest joc sa se faca cu o oglinda care e prinsa de perete sau dulap si nu prezinta gauri de ciobit astfel incat sa existe posibilitatea de a se rani.
34. Batista: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 4 pana la 6 luni si antreneaza abilitatile senzoriale. Ia o batista curata. Aseaza copilul in fundulet in fata ta, astfel incat sa nu cada. Intinde batista spre copil si gadila-l pe fata, apoi lasa batista sa fie destul de aproape pentru ca cel mic sa poata prinde cu mana batista. Trage usor de batista si apoi adu iar batista aproape, pentru ca cel mic sa o poata prinde. Cu cat creste poti sa folosesti in loc de batista alte jucarii. Important e ca cel mic sa invete sa prinda obiectele si sa le poata tine strans.
35. Mersul inainte: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 4 pana la 6 luni si antreneaza abilitatile motrice. Aseaza copilul pe burtica pe covor. In fata lui tine o jucarie care sa-l incurajeze sa mearga inainte. Atunci cand copilul incearca sa se impinga cu picioarele de podea, tine mana ta aproape de picioruse, ca sa aiba in ce sa se impinga spre fata. Daca obiectul e prea departe si copilul se frustreaza adu jucaria mai aproape si las-o sa se joace si sa puna mana pe ea.
36. Zornaitori: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 4 pana la 6 luni. Acest joc pentru copii sub un an antreneaza abilitatile auditive. Prezinta-i copilului tau jucariile care fac zgomot. Ia fiecare obiect si misca-l aratandu-i ce zgomot face, apoi lasa jucaria in mana copilului si misca mana copilului astfel incat sa scoata sunete jucaria. Astfel, copilul isi da seama de diverse sunete. Cu cat creste cel mic, acest joc poate sa fie inlocuit cu carticele care scot diverse sunete sau jocuri pe tableta cu animalute care scot diverse sunete cum este I hear ewe si Little fox.
37. Rostogolitul: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 4 pana la 6 luni si antreneaza abilitatile motrice. Este ca si mersul inainte. Folosim o jucarie care-i place copilului, insa in loc sa o tinem in fata lui o tinem pe partea stanga sau dreapta a copilului. Copilul e asezat pe spate si se incurajeaza miscarea lui pe dreapta sau stanga. Daca ii este greu sa se rostogoleasca, ajuta-l, miscandu-l tu usor pe partea dreapta sau stanga.
38. Obiecte care plutesc: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 4 luni pana la 2 ani. Acest joc pentru copii sub un an antreneaza abilitatile cognitive. Activitatea se poate desfasura fie atunci cand copilul face baie, fie afara intr-o galetusa sau cadita cu apa. Foloseste obiecte rezistente la apa care fie se scufunda, fie plutesc. Arata-i copilului tau fiecare obiect cum il asezi si pluteste sau se scufunda. Cum impingi obiectul care pluteste in apa si sare la suprafata. Incurajeaza copilul sa ia si el obiectul si sa testeze faptul ca pluteste sau se scufunda. Nu uita sa-i vorbesti si sa-i explici ce se intampla.
39. O poveste: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 4 luni pana la 6 ani si antreneaza limbajul, socializarea si stimuleaza simturile. Sa ii spui povesti copilului tau la aceasta varsta nu o sa-l ajute neaparat sa invete multe cuvinte, dar o sa fie un mod in care intelege ca vorbesti cu el si isi da mai repede drumul la vorbit. Pozele colorate cu personaje, sunetele pe care le scoti tu sau cartea si jucariile pe care le folosesti ca personaje, o sa-l faca sa fie atent la tine. Totusi, nu te ingrijora daca oboseste sau se plictiseste repede, cu cat creste copilul, cu atat o sa poata sa fie mai mult timp atent la ceea ce faci. Insa, pana se obisnuieste, o sa oboseasca repede de la simturile pe care invata cum sa le controleze pentru a intelege lumea.
40. Gatitul: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 10 luni pana la 6 ani. Acest joc pentru copii sub un an antreneaza abilitatile motrice si socializarea. Puneti-i copilului un aluat sa se poata juca si sa faca diverse forme. Atentie! Este indicat sa-l supravegheati pana creste la varsta la care nu se poate rani cu aluatul (sa nu incerce sa-l manance si sa se inece cu el, etc.).
41. Texturi de mancare: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 7 luni pana la 24 luni si antreneaza abilitatile senzoriale. Aceasta activitate se desfasoara dupa ce copilul a trecut la mancare solida. Pentru aceasta activitate alegem diverse alimente cu diverse texturi. Copilul se poate juca strangandu-le in mana. Unele se pot sfarama ca un clei (cum ar fi pastele fierte sau banana decojita) altele pot scoate o zeama ( cum este rosia, strugurii fara samburi), altele sunt tari (cum sunt morcovii, castravete). Atentie! Incercati sa evitati alimente de la care se poate ineca. Cu cat creste puteti diversifica tipul de mancare si arome.
42. Razboiul, cine trage bine: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 7 luni pana la 12 luni. Acest joc pentru copii sub un an antreneaza abilitatile motrice si sociale. Stai fata in fata cu cel mic. Lasa-l pe copil sa tina un capat de funie si tine si tu de celalalt capat. Trage si lasa-l si pe copil sa traga si el de celalalt capat. Acest joc ajuta de asemenea copilul sa aiba mai multa dexteritate in a tine ceva bine strans si atunci cand o sa stranga manerul canii sau lingurita o sa-i fie mai usor.
43. Cauta obiecte ascunse: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 7 luni pana la 12 luni si antreneaza atentia si perceptia. Arata-i copilului tau un obiect si spune-i ca o sa-l ascunzi. Aseaza obiectul pe podea si pune o bluza sau alt material sa ascunzi o parte din obiect, lasand sa se vada un pic din obiect. Apoi spune-i copilului sa gaseasca obiectul. Daca nu are curaj sa puna mana pe obiect, ia tu manuta sa, sa ridice obiectul ascuns. Pentru ca are tendinta sa bage in gurita orice obiect pe care pune mana, ai grija ce obiecte alegi, sa nu fie periculoase pentru el. Cu cat se descurca mai bine copilul, poti sa incepi sa ascunzi obiectul in spatele altor jucarii, intr-o cutie, etc. sau poti sa-l pui pe copil sa ascunda obiectul, poti sa-i dai indicii acestuia unde e obiectul etc.
44. Aminteste-ti unde e: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 7 luni pana la 6 ani. Acest joc pentru copii sub un an antreneaza memoria. Ia o jucarie preferata a copilului. Da-i jucaria sa se joace, apoi, in timp ce se uita la tine ia jucaria si pune-o in spatele lui. Apoi intreaba-l unde este jucaria. Dupa ce o gaseste poti sa pui jucaria si in alta parte si sa continui sa-l intrebi.
45. Lucruri lipicioase: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 7 luni pana la 15 luni si antreneaza abilitatile senzoriale. Infasoara o minge de marimea mainii copilului cu o banda dublu adeziva. Prinde mingea de mana ta si arata-i ca e lipita. Apoi prefa-te ca te chinui sa o dezlipesti si ca se lipeste de cealalta mana. Apoi incurajeaza-l si pe el sa puna mana pe minge si sa se joace. Daca se enerveaza, dezlipeste mingea si poti relua jocul cand se linisteste.
46. Nivel de temperatura: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 7 luni pana la 15 luni. Acest joc pentru copii sub un an antreneaza abilitatile senzoriale. Pune intr-o sticla apa rece si in alta apa calduta (ca pentru baita, nu fierbinte). Pune sticlele in fata copilului si prezinta-i apa rece si apa calda. Poti sa pui mana pe sticla si sa imiti ca tremuri sau iti este cald si sa repeti ce fel de apa este, poti turna cateva picaturi pe mana ta si a copilului, poti sa spui ce fel de apa e, poti pune manuta lui pe sticla si sa-i spui ce fel de apa este etc.
47. Cu bicicleta: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 3 pana la 9 luni si e pentru abilitatile motorii si limbaj. Aseaza copilul in fundulet cu spatele la tine. Misca-i picioarele de parca ar pedala si explica-i ce vede si unde va plimbati. Cand este mic nu intelege el chiar tot ce se intampla, dar cu siguranta pentru el o sa fie amuzant si o sa-i placa sa te auda pe tine ca-i vorbesti. Si o sa deprinda mai repede pronuntia cuvintelor. Cand o sa creasca mai maricel o astfel de activitate o sa-l ajute sa-si dezvolte imaginatia si vocabularul. Iar cand creste mai mare puteti incepe activitatea cu o tricicleta adevarata pentru a descoperii mai mult lumea.
48. Inauntru si afara: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 10 luni pana la 18 luni. Acest joc pentru copii sub un an antreneaza cognitia. Ideea activitatii este sa invete ce inseamna inauntru si ce inseamna afara. Pentru activitate se utilizeaza o cutie si niste jucarii. Arata-i copilului cum bagi jucariile in cutie si cum le scoti explicandu-i ceea ce faci. Apoi ajuta-l si pe acesta sa faca acelasi lucru, spunandu-i ceea ce face.
49. Sa bem din cana: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 10 luni pana la 18 luni si antreneaza abilitatile motrice. Pune intr-o cana de plastic putin ceai, lapte sau suc pentru copil. Aseaza-l pe scaunel si arata-i cum sa tina cana cu ambele manute. Cu cat creste poate sa invete sa tina si cu o mana, dar deocamdata arata-i sa tina cu ambele maini. Cu manuta lui arata-i cum sa ridice partea din spate a canii si lasa lichidul sa-i atinga gurita. Cu cat incepe sa bea mai bine, cu atat poti incepe sa-i pui mai mult lichid. Daca dupa aceasta varsta inca are probleme sa tina cana in mana, s-ar putea sa fie un semn de Autism.
50. Desenul cu manuta: Activitatea se poate desfasura cu copii de la 10 de luni pana la 24 de luni. Acest joc pentru copii sub un an antreneaza abilitatile motrice. Cauta la magazinele de hobby-uri vopsea nontoxica pe baza de apa. Prima data cand copilul o sa se joace cu vopseaua o sa incerce sa o manance asa ca supraveghea-l. Ia o musama, hartie sau material de care nu iti pare rau daca se strica. Pune copilul pe ea. Pune-i vopsea in manuta si arata-i ca poate colora hartia. Nu uita sa-i pui si un pic de apa in manuta sau punei in cateva boluri putina vosea cu apa in care poate sa bage manutele si sa deseneze.
Sper ca ti-au fost utile recomandarile mele de jocuri.
Pentru alte idei de jocuri si activitati pe care le poti desfasura impreuna cu cei mici iti recomand si: jocuri de aniversari, jocuri de Craciun si jocuri de Halloween.
Daca ti-a placut articolul nu uita sa dai share.
Surse imagini: Unsplash
Super articolul, am multe activitati, merci
Ai cumva si recomandari de jucarii pentru cel mic?
Mi-a placut articolul. Multumesc pentru idei.
Super recomandarile, big like pentru postare!