Prietenul meu Virtual
maturitate

Sa raman Peter Pan sau …? Testul de maturitate

Descopera totul despre maturitate. Avantajele si procesul prin care treci pentru a te maturiza.

Crezi ca maturitatea este dificila si iti rapeste din bucuriile pe care le aveai in trecut?

Redescopera frumusetea maturitatii!

Unii dintre noi crestem dar nu ne maturizam. Altii se maturizeaza dar mai au nevoie de timp sa creasca. Iar cei mai norocosi cresc si se maturizeaza concomitent, in mod natural. Multi dintre noi cautam scopul nostru in viata. Ei bine, dezvoltarea este principalul motiv pentru care existam. Iar maturizarea este un proces prin care fiecare dintre noi are nevoie sa treaca pentru a se bucura de fiecare etapa a vietii.

Daca ramanem blocati intr-o anumita etapa de maturizare nu inseamna ca am oprit timpul si vom ramane pentru totdeauna tineri. Ci, pur si simplu, ne vom limita propriile experiente. Si astfel, apar probleme de interactiune cu ceilalti.

Motivul pentru care multi nu isi dau voie sa se maturizeze este frica de schimbare. Ceea ce nu-si dau seama aceste persoane este ca maturizarea face parte din viata. Dupa cum spune si tatal lui Nica din „Amintiri din copilarie”: “Daca-i copil, sa se joace; daca-i cal, sa traga; si daca-i popa, sa citeasca…”. Asa si noi, daca suntem adulti muncim, invatam, ne asumam responsabilitati si ne exprimam opiniile deschis.

Aminteste-ti cand erai copil si iti doreai sa fii mare si sa faci ceva important. Acum esti mare, fa acel lucru. Parinti nu te mai opresc acum sa faci ceea ce ai visat. Singura persoana care te poate opri esti chiar tu, daca nu iti dai voie sa te maturizezi. Realizeaza ca nu mai ai nevoie de cineva sa-ti spuna ce sa faci, ce sa inveti si ce sa spui.

In cazul meu, din rolul meu de sora mai mare am inteles ca sunt un fel de co-parinte pentru surorile mele, verisorii mei si alti copii mai mici decat mine. Responsabilitatea era mare. Eu reprezentam un model pentru ei si invatau de la mine ce trebuiau sa faca. Spre deosebire de parintii mei (adulti) eu eram totusi “una de a lor”. Cu aceleasi probleme ca si ei. Si, desi la inceput imitam rolul de parinte, am realizat ca sunt totusi un copil. Un copil care si el are nevoie de timp sa se maturizeze. Un copil care vrea sa se joace, sa faca greseli si sa invete din ele. Si, mai ales, sa simta ca cineva are grija de el.

De multe ori parinti ma bagau pe mine si pe sora cea mijlocie in relatia lor. Nu isi rezolvau singuri problemele, ci ne puneau pe noi sa le rezolvam. Iar la suparare spuneau ca suntem asa ca semanam cu tata sau mama. Noi ajungeam sa devenim problema lor financiara si motivul de nefericiredin relatia lor. Iar in conflictul acesta, copilul are cel mai mult de suferit. Noi vrem sa-i ajutam si tot noi cadem in plasa de a ni se spune ca tinem cu X sau cu Y, ca nu-l iubim pe X sau pe Y.

Momentul meu de maturizare a fost cand am realizat ca nu e de datoria mea sa am grija de relatia parintilor mei. Ci datoria mea e fata de mine, sa am grija de mine. Si fata de surorile mele, este sa le permit sa-si asume responsabilitatea pentru vietile lor. Nu este usor sa te maturizezi dar aceasta etapa aduce si o liniste sufleteasca, o claritate in viata si, de ce nu, fericire.

Deci ce sa mai lungim povestea,  esti gata sa-ti dai voie sa te bucuri de aceasta etapa din viata ta?

Cele sapte semne de maturitate sunt:

1. Accepta cine esti si ca maturitatea face parte din viata. Nu mai esti un copil, esti un barbat matur sau o femeie matura. Faptul ca ai crescut nu inseamna ca negi ca ai fost copil. Ci, pur si simplu, acum e timpul sa lasi adultul din tine sa preia controlul, sa se manifeste, pentru ca acum e momentul lui.

2. Recunoaste-ti slabiciunile. In momentul in care iti dai seama care sunt aspectele din viata ta la care inca mai ai nevoie sa lucrezi, poti sa te schimbi. Si schimbarea o sa te ajute la atingerea fericirii.

3. Cauta sa iti rezolvi problemele. Nu este chiar asa de usor sa gasesti o solutie, insa cautarea ei iti stimuleaza creativitatea, iti dezvolta inteligenta si iti mareste sansele de adaptare si supravietuire (dupa cum ar putea spune Charles Darwin).

4. Invata sa ceri ajutorul atunci cand ai nevoie de el. Cere o a doua opinie. Aceasta poate sa-ti ofere o noua perspectiva de a vedea o situatie. Te poate ajuta sa realizezi ca o problema nu se poate rezolva doar intr-un anumit fel si daca ceva nu merge, poti incerca altceva.

5. Descopera ceea ce vrei de la viata, care este scopul tau personal. Acest lucru nu numai ca te maturizeaza, dar iti si da un motiv pentru care sa te trezesti de dimineata. Iti creeaza motivatie pentru viata si te ajuta sa te simti implinit.

6. Asuma-ti responsabilitati. O raspundere mai mare este un lucru bun. Deoarece raspunderea este dovada ca cineva are incredere in tine si capacitatea ta de a face acel lucru. Nu simtim intotdeauna ca suntem destul de pregatiti pentru acestea, insa nu e nevoie sa simtim. De cele mai multe ori e de ajuns sa avem curaj sa facem, iar viata ne va oferi toate uneltele de care avem nevoie.

7. Accepta faptul ca fiecare este responsabil de decizile sale. Pasul asumarii responsabilitati uneori poate duce la o extrema nesanatoasa, atat pentru tine cat si pentru celalalt. Uneori dorim sa-l ajutam pe celalalt, chiar daca asta inseamna sa renunti la nevoile si scopurile tale, iar asta nu ajuta pe nimeni. Asa cum tu te-ai maturizat si ti-ai asumat responsabilitatea pentru propria viata, da voie si persoanei de langa tine sa se maturizeze. Si vei vedea ca relatia voastra va fi mult mai matura si plina de impliniri. Iar daca vezi ca persoana nu doreste sa se maturizeze, fi sincera cu ea si da-ti tie voie sa te bucuri de maturitatea ta.

Pentru mai multe informati despre cum sa faci o schimbare in viata ta iti recomand si articolul „Cum sa fac o schimbare”.

Daca ti-a placut si ti-a fost de folos articolul, da share si prietenilor tai.

Sursa foto: Unsplash

1 comment