Autodezvoltare

Sa raman Peter Pan sau …? Testul de maturitate

Crezi ca maturitatea este dificila si iti rapeste din bucuriile pe care le aveai in trecut? Redescopera frumusetea la maturitate in acest articol.

Unii dintre noi crestem dar nu ne maturizam. Altii se maturizeaza dar mai au nevoie de timp sa creasca. Iar cei mai norocosi cresc si se maturizeaza concomitent, in mod natural.

Multi dintre noi cautam scopul nostru in viata. Ei bine, dezvoltarea este scopul nostru esential. Iar maturizarea este un proces prin care fiecare dintre noi are nevoie sa treaca pentru a se bucura de fiecare etapa a vietii.

Daca ramanem blocati intr-o anumita etapa de maturizare nu inseamna ca putem opri timpul si vom ramane pentru totdeauna tineri. Ci, pur si simplu ne vom limita propriile experiente. Iar astfel apar probleme de interactiune cu ceilalti si de rezolvare a situatiilor.

Motivul pentru care multi nu isi dau voie sa se maturizeze este frica de schimbare. Ceea ce nu-si dau seama aceste persoane este ca maturizarea face parte din viata.

Dupa cum spune si tatal lui Nica din Amintiri din copilarie: “Dacă-i copil, să se joace; dacă-i cal, să tragă; şi dacă-i popă, să citească…”. Asa si noi, daca suntem adulti muncim, invatam, ne asumam responsabilitati si ne exprimam opiniile deschis.

Aminteste-ti cand erai copil si iti doreai sa fii mare sa faci ceva. Acum esti mare, fa acel lucru. Parintii nu te mai opresc acum sa faci ceea ce ai visat. Singura persoana care te poate opri esti chiar tu daca nu iti dai voie sa te maturizezi. Realizeaza ca nu mai ai nevoie de cineva sa-ti spuna ceea ce sa faci, ce sa inveti si ce sa spui.

In cazul meu, din rolul meu de sora mai mare am inteles ca sunt un fel de co-parinte pentru surorile mele, verisorii mei si alti copii mai mici decat mine.

Responsabilitatea era mare. Eu reprezentam un model pentru ei si invatau de la mine ce trebuie sa faca. Spre deosebire de parintii mei (adultii) eu eram totusi “una de a lor”. Cu aceleasi probleme ca si ei.

Si, desi la inceput imitam rolul de parinte, am realizat ca sunt totusi un copil. Un copil care si el are nevoie de timp sa se maturizeze.  Un copil care vrea sa se joace, sa faca greseli si sa invete din ele. Si mai ales sa simta ca cineva are grija de el.

De multe ori parintii ma bagau pe mine si pe sora cea mijlocie in relatia lor. Nu isi rezolvau singuri problemele, ci ne puneau pe noi sa le rezolvam. Iar la suparare spuneau ca suntem asa ca semanam cu tata sau mama. Noi ajungeam sa devenim problema lor financiara si nefericirea lor in relatie.

Iar in conflictul acesta, copilul are cel mai mult de suferit. Noi vrem sa-i ajutam si tot noi cadem in plasa de a ni se spune ca tinem cu X sau Y, ca nu-l iubim pe X sau Y.

Momentul meu de maturitate a fost cand am realizat ca nu e de datoria mea sa am grija de relatia parintilor mei. Ci datoria mea e fata de mine, sa am grija de mine. Si fata de surorile mele sa le permit sa-si asume responsabilitatea pentru vietile lor.

Nu este usor sa te maturizezi dar aceasta etapa aduce si o liniste sufleteasca, o claritate in viata si, de ce nu, fericire.

Deci ce sa mai lungim povestea,  esti gata sa-ti dai voie sa te bucuri de aceasta etapa din viata ta?

pasi-spre-maturizare

Cei 7 Pasi spre maturizare sunt:

1. Accepta cine esti si ca maturizarea face parte din viata.

Nu mai esti un copil, esti un barbat matur sau o femeie matura. Faptul ca ai crescut nu inseamna ca negi ca ai fost copil. Ci, pur si simplu, acum e timpul sa lasi adultul din tine sa preia controlul, sa se manifeste, pentru ca acum e momentul lui.

2. Recunoaste-ti slabiciunile.

In momentul in care iti dai seama care sunt aspectele din viata ta la care ai nevoie sa lucrezi, poti sa te schimbi, si schimbarea o sa te ajute la atingerea fericirii.

3. Cauta solutii la problemele tale.

Nu este chiar asa de usor sa gasesti o solutie, insa cautarea ei iti stimuleaza creativitatea, iti dezvolta inteligenta si iti mareste sansele de adaptare si supravietuire (dupa cum ar putea spune Charles Darwin).

4. Invata sa ceri ajutorul atunci cand ai nevoie de el.

O a doua opinie poate sa-ti ofere o noua perspectiva de a vedea o situatie. Te poate ajuta sa realizezi ca o problema nu se poate rezolva doar intr-un anumit fel si daca ceva nu merge, poti incerca altceva.

5. Descopera ceea ce vrei de la viata, care este scopul tau personal.

Acest lucru nu numai ca te maturizeaza, dar iti da un motiv pentru care sa te trezesti de dimineata, iti creeaza motivatie pentru viata si te ajuta sa te simti implinit.

6. Asuma-ti responsabilitati.

O raspundere mai mare este un lucru bun, pentru ca ea arata ca cineva are incredere in tine ca esti capabil sa faci acel lucru. Nu simtim intotdeauna ca suntem destul de pregatiti pentru acestea, insa nu e nevoie sa simtim. De cele mai multe ori e de ajuns sa avem curaj sa facem, iar viata ne va oferi toate uneltele de care avem nevoie.

7. Accepta faptul ca fiecare este responsabil de propriile decizii.

Pasul asumarii responsabilitatii uneori poate duce la o extrema nesanatoasa atat pentru tine cat si pentru celalalt.

Uneori dorim sa-l ajutam pe celalalt chiar daca asta inseamna sa renunti la propriile nevoi si scop, iar asta nu ajuta pe nimeni.

Asa cum tu te-ai maturizat si ti-ai asumat responsabilitatea pentru propria viata, da voie si persoanei de langa tine sa se maturizeze. Si vei vedea ca relatia voastra va fi mult mai matura si plina de impliniri. Iar daca vezi ca persoana nu doreste sa se maturizeze, fii sincera cu ea si da-ti tie voie sa te bucuri de maturitate.

 

Pentru mai multe informatii despre cum sa faci o schimbare in viata ta iti recomand si „Cum fac o schimbare”.

Da share la articol pentru ca prietenii si familia ta sa redescopere cat de frumoasa e maturitatea.

 

1 Comment

  1. nina

    24 martie 2017 at 6:05 PM

    Infograficul e haios :))

Leave a Reply