Prietenul meu Virtual
cum raspund la intrebarea cine sunt eu

Cine sunt eu? -cum raspund la aceasta intrebare

Afla de ce este important sa-ti raspunzi la intrebarea „Cine sunt eu?” si cum poti sa gasesti si tu raspunsul.

Intrebarea este destul de complexa si poate sa iti dea dureri de cap tocmai pentru ca este greu de definit ce apartine de fapt de ceea ce te face pe tine sa fii tu si nu altcineva.

 

De ce este important sa raspunzi la intrebarea: „Cine sunt eu?”

  • Iti oferi o claritate in viata. A valorilor, calitatilor, defectelor si  potentialului tau. Iti ofera repere de orientare in viata. Iti ofera o liniste si pace interioara. 
  • Raspunsul la aceasta intrebare iti da o directie in viata. Afland cine esti poti sa iti dai seama ce iti doresti, ce te face fericit, ce poti face pentru ceilalti si ce poti face pentru tine. Iti poti da seama care este potentialul tau si ce poti face pentru a-l atinge.
  • Inveti sa te accepti si sa te iubesti. Cu cat te cunosti mai bine, poti fii mai impacat cu tine, cu deciziile pe care le-ai luat si experientele prin care ai trecut. Si poti invata sa-ti descoperi valoarea personala.
  • Inveti in ce arie a vietii tale mai ai de lucru cu tine insuti. Astfel, poti sa te dezvolti si sa evoluezi.
  • Raspunzand la aceasta intrebare ai mai mult control asupra propriei tale vieti. Atunci cand nu te cunosti poti sa-i lasi pe ceilalti sa-ti spuna cine esti si ce sa faci in viata ta. Si poti ramane nefericit atunci cand uiti cum sa te asculti pe tine insuti si nu faci ceea ce este bine pentru tine.
  • Raspunsul la aceasta intrebare iti ofera resurse motivationale. Poti afla de ce faci ceea ce faci si sa privesti viata mai optimist.

 

Ce anume tine de ceea ce te face pe tine TU?

Primele moduri ale oamenilor de a afla cine sunt au fost prin legatura cu natura si divinitatea.

1. In Grecia antica:

  • Platon vorbeste despre existenta unui suflet care ne diferentiaza de animale.
  • Aristotel vorbeste despre emotiile care ne controleaza corpul (fericire, frica si furie); El spune ca aceste emotii sunt specifice doar noua oamenilor.
  • Hipocrate (parintele medicinei) vorbeste despre faptul ca omul este un corp controlat de patru lichide si asta duce la prima forma de incadrare a tipurilor de oameni (persoane colerice, melancolice, sanguine și flegmatice)
  • Epicur spune ca omul este o conglomeratie de atomi (cuvant care in greaca inseamna particulele cele mai mici ale unei materii). Si acesti atomi sunt in continua miscare si interactiune intre ei.

 

Interesant la modul de a vedea omul in perioada antichitatii este ca acestia si-au dat seama ca nu exista doar boli ale corpului ci si ale “sufletului” care trebuiesc tratate altfel. Un alt lucru interesant este ca omul vrea sa inteleaga ce este el incercand sa inteleaga si sa-i incadreze pe ceilalti in diferite categorii.

 

2. Dintre filozofii care incercau sa gasea un raspuns la intrebarea cine sunt eu:

  • Jean-Paul Sartre spune ca suntem fiinte cu constiinta de sine si avem puterea de a ne da singuri un inteles al sinelui si prin acest inteles ne cream viata. Mi se pare foarte frumoasa conceptia pentru ca asta inseamna ca avem o foarte mare putere in a ne crea propriul destin si a alege cine vrem sa devenim indiferent de unde pornim.
  • Martin Heidegger spune ca omul este o fiinta care are un instinct inascut de vina si indatorire si asta ne face sa cautam un sens al existentei noastre. Acest fel de a vedea viata seamana mult cu povestea supereroilor, cu o putere mare ne asteptam sa avem responsabilitati mari fata de celalalte creaturi. Martin Heidegger spune ca ne cautam autenticitatea (adica felul in care suntem din cat ne permite timpul, spatiul si comunitatea). Cautam ce anume ne face diferiti de ceilalti si ne dezvoltam in timp. 
  • G. W. F. Hegel spune ca oamenii nu sunt diferiti intre ei, suntem doar un element dintr-un grup mare de oameni. Ceea ce vrea sa spuna el este ca foarte multe lucruri le avem asemanatoare cu grupul din care facem parte (de la calitati pana la scopuri in viata).
  • Hannah Arendt spune ca oamenii sunt fauritori de lucruri (opere, fapte, cuvinte s.a.) ce indeplinesc o anumita misiune. Iar misiunea este influentata de societate. Ea da ca exemplu Roma si Grecia antica in care omul se implica mult mai mult in politica statului si ca societatea acum ne forteaza sa ne pierdem individualitatea facandu-ne sa aderam la misiunile altora. Suntem oameni creatori si daca nu avem o misiune proprie, ajungem sa cream in numele altcuiva.

 

Desi arta filozofica se pierde. Sunt de parere ca a discuta despre existenta ta, rostul tau in viata si identitatea ta sunt lucruri care te fac sa fii mai legat de prezent si te fac mai responsabil de ceea ce ti se intampla. Alternativa opusa e sa te simti singur intr-o lume plina de oameni, deprimat si fara motivatie interna.

 

3. In psihologie raspunsul la intrebarea “Cine sunt eu?” este cautat prin stilurile diferite de a incadra omul intr-o anumita categorie, conform unei abordari psihologice.

Psihologii considera ca bolile psihice de care suferim exista pentru ca nu ne cunoastem bine. Am internalizat atat de mult problemele noastre incat credem ca noi suntem boala, greselile sau defectele noastre. Am uitat de unde a pornit durerea noastra. Si uitand cine suntem nu avem nici o directie in viata si nici o bucurie.

Abordarile create pana in ziua de astazi sunt:

  • psihanalitica (inventata de Freud care vorbeste ca in om este o lupta dintre partea lui necivilizata de la stramosi care traieste dupa instincte si partea lui civilizata care traieste dupa regulile societatii).
  • comportamentala spune ca omul este o fiinta care invata in societate anumite stiluri de a se comporta in functie de lucrurile pentru care a fost rasplatit in trecut.
  • genetica spune ca genele determina felul nostru de a fi (prin adaptare si selectie naturala)
  • umanista spune ca felul in care ne percepem noi insine ne creeaza personalitatea.
  • cognitiva, care face o comparatie a omului cu un computer si spune ca ceea ce ne creaza felul nostru de a fi este felul in care analizam datele. Ca sunt oameni care pot traii aceleasi experiente dar sa le vada diferit si asta face ca cele doua persoane sa aiba vieti diferite.
  • neurologica spune ca fiecare parte a creierului creeaza o anumita reactie a noastra si o anumita emotie.

 

Ce putem invata din aceste abordari de a vedea omul? 

Putem spune ca toate abordarile sunt adevarate dar incomplete. Pentru ca ceea ce ne defineste este influentat de: dorintele noastre interne, de comportamentul nostru, de felul in care gandim, de felul in care interpretam ceea ce ni se intampla, de structura noastra biologica si neuronala. Deci, pentru a ne intelege pe noi insine ar trebuii sa cunoastem toate aceste laturi ale noastre.

 

Cum poti tu sa descoperi cine esti?

Fiecare are stilul sau de a descoperii cine este. De cele mai multe ori ne dam seama discutand cu noi insine, nu cu ceilalti.

Descoperirea lumii si a celorlalti este o calatorie externa, iar descoperirea a cine esti tu este o calatorie interna. Si, desi ar parea ca oamenilor le este frica de ce e in exterior, frica cea mai mare este sa aflam ce este in interiorul nostru.

Pentru ca uneori putem ascunde rani adanci ale experientelor lasate de interactiunea cu ceilalti, rani pe care le ascundem chiar si de noi insine pentru ca ne este frica de faptul ca aceste rani ne fac mai putini demni de iubire. Si cum ar putea exista cineva care sa ne iubeasca „imperfecti” cand noi insine nu ne putem iubi asa?

 

As vrea sa va povestesc despre tehnica japoneza Kintsugi.

Este o arta in care, atunci cand un vas vechi se sparge acesta nu este aruncat, ci este lipit cu aur si devine mult mai pretios. Imagineaza-ti ca tu esti un vas spart lipit cu aur. Esti mai pretios decat un vas care nu a fost cioburi. Lucrurile grele prin care ai trecut te fac mai valoros, esti mai intelept si mai matur, asa ca bucura-te de asta.

 

Ce poti face pentru a afla cine esti?

  • Teste de personalitate, ai foarte multe online. Eu iti recomand: 16 Personalities, Human design si liste intregi de teste gasesti pe site-urile Psychology Today si La Psiholog.
  • Poti incepe un jurnal personal in care sa scrii despre experientele tale (cum te-ai simtit, ce iti doresti sa faci mai departe si ce ai invatat din experientele tale). Acest jurnal o sa te ajute sa devii mai constient de ceea ce simti.
  • Poti incerca exercitiile de meditatie. Poti incerca impreuna cu un grup cateva sedinte de meditatie sau acasa la tine in liniste. Te asezi confortabil pe o salteluta cu o muzica budista sau sunete din natura, incepi sa respiri usor (expira si respira in 3 pasi) si incearca sa-ti simti corpul, lasa toata tensiunea sa iasa, si toate gandurile despre ceilalti. In centrul atentiei tale trebuie sa fii tu: ce vrea corpul tau, ce vrea sufletul tau, de ce lucruri ai nevoie pentru a te simti mai apreciat, fericit, implinit.
  • Poti sa-ti scrii povestea de viata povestind despre toate laturile vietii tale: cum e corpul tau, ce emotii crezi ca te reprezinta, care sunt amintirile tale, care sunt valorile tale, care sunt fricile tale, pentru ce vrei ca oamenii sa-si aminteasca de tine, care sunt calitatile si defectele tale, care crezi ca este scopul tau in viata.
  • Cursurile si cartile de dezvoltare personala. Iti recomand: Cele cinci rani ale sufletului de Lise Bourbeau, Partea intunecata a cautatorilor de lumina de Debbie Ford si Curs practic de incredere de Walter Anderson
  • Sedintele de terapii individuale sau de grup.
  • Si nu in ultimul rand, nu uita ca descoperim cine esti prin interactiunea cu ceilalti.

 

Alege dintre acestea ceea ce consideri ca ti se potriveste, pentru a raspunde la intrebarea: „Cine sunt eu?”.

 

In final te invit sa-mi lasi un comentariu daca mai ai intrebari legate de acest subiect.

Multumesc pentru ca te-ai oprit sa-mi citesti articolul si iti urez succes in a-ti descoperii potentialul.

 

Sursa foto: Freepik

11 comments