Prietenul meu Virtual
sa fi amuzant

Cum sa fii amuzant in cinci pasi simpli

Vrei sa-i faci pe cei dragi sa se simta mai bine alaturi de tine? Dar nu prea stii sa faci glume sau razi mai mult tu la ele decat ceilalti? Descopera cum sa fii amuzant in cinci pasi simpli.

Toti vrem sa fim placuti de ceilalti. Femeile incearca sa iasa in evidenta prin aspectul lor, iar barbatii prin glumele lor.

Astazi m-am gandit sa discut despre glume. Si, desi sunt sigura ca presiunea de a fi amuzant este mai mare pentru barbati, recomand si femeilor sa afle mai mult din aceasta arie.

De ce recomand sa aflii cum sa faci si sa spui glume?

  • Pentru ca acest lucru o sa te ajute sa-ti faci mai multi prieteni.
  • O sa te ajute sa fii mai carismatic.
  • O sa-i faci pe oameni sa se simta bine cand se intalnesc cu tine.
  • Aceasta abilitate o sa te ajute in a comunica mai bine cu ceilalti.
  • Si o sa te ajute sa cuceresti femei. Daca vrei sa aflii si ce altceva te poate ajuta sa cuceresti femeile iti recomand si articolul Cum sa cuceresti orice femeie.

Acum aproximativ un an am fost la un curs de „Cum sa scrii glume” realizat de Sergiu Floroaia si Toma Alexandru. Un curs pe care-l recomand si stiu ca o sa mai apara.

De asemenea mai recomand pentru mai multe informatii despre acest subiect:

  • cursurile de Masterclass Comedy de la Steve Martin si Judd Apatow
  • canalul de youtube Charisma on Command unde sunt analizate mai multe vedete si ce anume le face sa fie amuzante si placute de public
  • si iti recomand sa studiezi orice comediant care rezoneaza cu glumele pe care ai vrea sa le faci si tu

 

Sincera sa fiu nu stiam ca sunt atat de multe lucruri in spatele unui show de comedie si apreciez mult mai mult, acum, munca lor de pe scena. Ceea ce am retinut si as vrea sa pun in practica, nu in calitate de comediant ci in calitatea de creator de articole mai amuzante pe blogul meu, o sa va prezint mai jos prin cei cinci pasi.

 

Cei 5 pasi pentru a fi amuzant sunt:

  1. Invata de ce rad oameni.
  2. Creeaza o conexiune cu publicul.
  3. Afla care sunt tehnicile si tipurile de glume.
  4. Foloseste-te de toate armele din dotare.
  5. Invata cum sa spui o gluma.

 

1. Invata de ce rad oamenii ca sa fii amuzant.

Pentru a face pe cineva sa rada, atunci cand vrei tu, trebuie sa sti ce-l face pe cel din fata ta sa reactioneze asa.

Rasul este un reflex. Atunci cand mintea ta este surprinsa in mod placut, apare rasul. Daca este sa vorbim despre istoria rasului, acesta avea rolul de a elibera o tensiune. Relaxeaza mintea care accepta ca se poate intampla si acel lucru. Motivul pentru care exista rasul si pentru care a ramas in obiceiurile noastre este pentru ca viata iti ofera multe lucruri neprevazute. Lucruri pentru care nu esti pregatit. Iar rasul te ajutat sa nu te mai concentrezi pe partea rea a vietii, ci pe partea buna a ei.

De exemplu: te poate enerva animalutul tau de companie cand iti distruge ceva si isi face nevoile unde nu trebuie, dar apoi il vezi cum se chinuie sa se rostogoleasca pentru ca a mancat prea mult sau cara o paturica mult prea mare dupa el si te bufneste rasul si-l ierti.

Deci, rasul poate sa apara atunci cand:

  • esti surprins. Poti sa te folosesti de surpriza creand anumite asteptari prin premisa (prima fraza din gluma in care faci introducerea in poveste) si apoi sa dai o cu totul altfel de replica prin punch line (partea care starneste rasul).
  • cand exista o incongruenta (de exemplu intre ce se spune si ceea ce face o persoana)
  • cand apare simtul de superioritate (adica atunci cand se prinde mintea despre ce era vorba in gluma, apare o recompensa prin ras)
  • si atunci cand se intampla ceva stanjenitor (cineva se impiedica sau ii cad pantalonii cum este cazul lui Stan si Bran etc.)

 

2. Creeaza conexiunea cu publicul pentru a fii amuzant.

O gluma buna apare cand creezi o conexiune cu publicul tau. In cazul prietenilor deja ai o conexiune prin experientele prin care ati trecut impreuna si poti avea acele inside jokes (lucruri care sunt amuzante pentru ca stiti cu totii ce semnificatie au acele replici si ce amintiri haioase sunt legate de acel lucru). Dar atunci cand ai un public strain, cum este cazul unei prime intalniri, cand vrei sa-ti faci noi prieteni sau cand vrei sa faci un show de comedie, trebuie sa creezi acea legatura cu publicul.

Cum creezi legatura cu cineva nou?

  • Foloseste un vocabular simplu si pe intelesul tuturor. Nu poti crea o conexiune daca cei carora le spui gluma nu inteleg ceea ce spui. Adica nu folosi cuvinte pompoase decat daca acele cuvinte in sine sunt gluma (pentru ca sunt amuzant in felul in care se pronunta).
  • Postura ta conteaza la fel de mult ca si ceea ce spui. Fi relaxat si increzator in pielea ta. Priveste oamenii in ochi. Poti sa te misti si sa faci miscari care ajuta gluma (arata cum se misca o persoana din povestea ta, nu doar spune ce facea).
  • Scoate la iveala ce ii framanta pe ceilalti dar nu o spun cu voce tare. Cel mai bine e sa o faci ca si cum ai fi un copil naiv si curios de tot ceea ce se intampla in jurul sau. Pentru ca nimeni nu se poate supara pe cineva care este sincer curios si dornic sa cunoasca ceva. De aceea glumele despre subiecte mai delicate ca discriminarea, violenta, abuzul etc. sunt mai usor de acceptat cand e privit ca „eu nu inteleg asta …”, „de ce fac oamenii asta …”.
  • Rupe ingrijorarea publicului ca esti sau te consideri superior lor. Arata partea ta umana. Ca poti gresi, ca si tie ti se pot intampla lucruri rele. De aceea glumele pe seama ta merg bine. Esti scund sau prea inalt, gras sau prea slab, chel sau prea paros, foloseste-te de aceste calitati ale tale si spune tu cu voce tare lucrurile la care se gandesc ceilalti.
  • Alege un subiect pe care-l poate intelege toata lumea. De aceea nu prea gasesti glume despre astronauti, matematicieni sau alte meserii mult prea specifice. Dar gasesti multe glume despre lucruri pe care le intalnesti mai des: relatia de cuplu, cum e sa cresti un copil, cum sunt oamenii ce au meserii cu care interactionam mult (doctori, politisti, profesori), cum sunt femeile, cum sunt barbatii etc.

 

3. Afla care sunt tehnicile si tipurile de glume.

Sa scrii o gluma nu inseamna sa stai gandindu-te la ceva si ideile vin dintr-o data. Inseamna sa utilizezi anumite tehnici care functioneaza.

Ne inchipuim ca un artist, indiferent ca este comediant, pictor sau muzician, au un anumit har innascut si ca noi, „muritorii de rand”, nu am putea face asta niciodata. Dar de fapt este ca in orice meserie. Ca sa devii bun trebuie sa exersezi si sa muncesti mult. Si inainte de a-ti crea propriul tau stil de arta trebuie sa utilizezi tehnicile celorlalti de a crea arta.

Atunci cand scrii o gluma nu incerca sa fi critic si sa corectezi ceea ce spui. Trebuie sa fi creativ. Opreste-te din a-ti nota ideile pentru a corecta ceea ce scrii de abea dupa ce ti-ai notat toate ideile pe care le aveai.

Deci, ce tehnici si tipuri de glume recomand sa folosesti?

 

a. Extinderea subiectului principal. Aceasta tehnica te poate ajuta sa scrii glume mult mai repede. Pe o foaie faci un grafic. In centru pui subiectul principal despre care vrei sa discuti. Apoi notezi despre ce elemente din subiectul principal poti discuta, ce cuvinte asociezi cu subiectul principal. Si legat de aceste cuvinte creezi o mini poveste haioasa. Cum functioneaza tehnica?  Sa spunem ca vrem sa facem o gluma legata de nunta. Notezi ce putem asocia cu acest subiect?  Tort, miri, nasi, dansul mirilor, dansul gainii, furatul miresei, darul de nunta, biserica, inele, analize de sange, acte. Apoi legat de aceste lucruri spre ce ai putea sa te extinzi? Virginitate, traditiile de pe vremuri si noile traditii (candy bar, fum pe ringul de dans etc.), ca ti-ai gasit perechea, luna de miere etc. Si astfel poti crea o serie mult mai extinsa de glume pe aceeasi tema sau o intreaga poveste despre cum e sa te casatoresti (poveste in care sunt presarate si glume).

Mai jos este un exemplu al povestii de iubire al mirilor si relatia celor doi frati (cavalerul de onoare si mirele). Partea amuzanta este ca se compara iubirea dintre cei doi soti cu iubirea dintre cei doi frati.

 

b. Surprinde publicul. Creeaza un inteles neasteptat a ceea ce spui ca sa fii amuzant. Cuvinte care au diverse intelesuri, expresii si interpretarea mota mo sau altfel a ceea ce se spune. Exemple de glume: „My wife is a good driver, she always drives me crazy.” (in  cazul asta este folosita o expresie care daca ar fi tradusa in alta limba nu ar fi la fel de amuzanta); „Sotul meu avut cateva prietene inainte de mine. Una i-a spus ca e lesbiana, alta sa calugarit … E stiti ce se zice a 75 oara e cu noroc.”(in cazul asta am creat asteptarea gresita ca ar fi continuarea ” a 3-a oara e cu noroc”).

 

c. Tehnica povestii. Aceasta tehnica de a face glume este utilizata si in scrierea de seriale de comedie. Porneste de la sfarsit la inceput, construieste structura si completeaza golurile. Ce ar trebuii sa se intample mai departe? Scrie cat poti si dupa aceea corecteaza. Lasa personajul sa scrie dialogul. Exprima lucrurile clar si da timp subconstientului sa lucreze. Grabeste primul draft si citeste tare ceea ce scrii pentru a vedea daca are sens ceea ce spui. Mai exact, atunci cand vrei sa utilizezi aceasta tehnica gandeste-te care vrei sa fie punch line-ul (replica la care oamenii bufnesc in ras) si apoi gandeste-te: „ce se poate termina in acea replica?”. De exemplu, aleg punch line „Mama mea facea mai bine asta”. Si te gandesti in ce situatie nu ai vrea sa ti se spuna aceasta replica si ajungi la „Ce sa nu spui iubitei tale cand sunteti in dormitor, mama mea facea mai bine asta.”

 

d. Glume pe seama ta. Rodney Dangerfield utiliza astfel de glume pentru a fi amuzant, vezi mai jos un videoclip cu aceasta tehnica. Acestea merg foarte bine pentru ca singura persoana care ar putea fi ranita esti TU. De asemenea aceasta tehnica, dupa cum am mentionat mai sus, creeaza o legatura mai stransa cu cei care te asculta.

 

e. Regula de 3. In aceasta tehnica de a fii amuzant se foloseste o enumerare de activitati sau caracteristici. Doua sunt lucruri la care te astepti si al treilea este ceva cu totul neasteptat. Al treilea element poate sa fie chiar ceva care explica faptul ca tu vorbeai de fapt de altceva sau ca ai mintit cand ai zis celalalte doua. In cazul videoclipului de mai jos la inceput Andrew Stanton incepe cu o poveste amuzanta in care al treilea lucru enumerat este ceva ce surprinde publicul si starneste rasul.

 

f. Definitia. Cel mai cunoscut comediant care utilizeaza astfel de glume pentru a fi amuzant este John Oliver, ai mai jos un videoclip cu aceasta tehnica. Cum creezi o astfel de gluma? Prezinti publicului: un lucru, personalitate, obiect sau altceva. Si oferi o definitie mai amuzanta.

 

g. Asumptia gresita. Atunci cand creezi o poveste amuzanta trebuie sa-ti raspunzi la cateva intrebari: „Cine?”, „Ce?”, „De ce?”,  „Cum?”, „Unde?” si „Cand?”. Totusi, nu este nevoie sa ii spui unei persoanei raspunsul la toate aceste intrebari. Cateva intrebari pot sa ramana lucruri la care isi raspunde singura persoana, conform logicii normale. Iar tu vii apoi cu punch line-ul (deznodamantul introducerii tale sau gluma povestii tale) care ii demonstreaza ca ceea ce a presupus este gresit. Exemplu de gluma: „Ma bucur ca prima prietena a sotului meu e aici. Aplauze pentru mana lui dreapta” (am creat asteptarea gresita publicului „aaa, Cine este prima lui iubita, sigur este o persoana de aici?”).

 

h. Incongruenta. Pentru a crea glume cu aceasta tehnica asociaza doua lucruri total diferite. Si creeaza povestea care le leaga si le transforma in gluma. Poate sa existe o incongruenta intre ceea ce spui si ceea ce faci. In videoclipul de mai jos, Ricky Gervais care a prezentat Globul de Aur timp de cinci ani la rand are un stil ironic si incongruent cand spune ca o sa se poarte frumos si apoi incepe cu glume pe seama actorilor si chiar a celor care pregatesc evenimentul.

 

i. Creeaza un personaj. Aceasta tehnica te poate ajuta ca ceva ce este un pic amuzant, sa devina foarte amuzant. Actorii de comedie stiu cum sa foloseasca aceasta tehnica cel mai bine pentru ca au experienta si au invatat cum sa treaca de la o stare la alta. Pot sa interpreteze atat pe ei, cum erau intr-o anumita situatie, cat si persoanele din povestea lor cu care au interactionat. Costel Bojog, dupa cum poti vedea in videoclipul de mai jos creeaza personaje foarte bine, ca sa nu mai spun ca a facut actorie si are un foarte mare talent in a interpreta rolurile.

 

j. Glume pe seama unor persoane. Desi de obicei comedianti sunt cunoscuti pentru glume rautacioase legate de celalalte persoane, consider ca glumele pe seama calitatilor acestora sau pe seama unor defecte care nu le afecteaza cu nimic abilitatile lor sunt cele pe care ar trebui sa le faci. De ce? Pentru ca acest tip de glume te ajuta sa-ti faci prieteni nu dusmani. Ai mai jos un model de astfel de glume facute de Ellen Degeneres cand face glume pe seama actritei Amy Adams.

 

k. Exagerarea. Aceasta tehnica functioneaza pentru ca duce situatia spre ridicol. Ai mai jos un exemplu de astfel de glume, cand exagereaza la cat de mic era avionul si cat de greu zbura.

 

l. Call back. Sunt genul de glume spuse de obicei de comedianti la sfarsitul unui show. Aceste glume mentioneaza o gluma care a fost spusa mai pe la inceputul show-ului. Si au rolul de a lega tot spectacolul (glumele care desi au fost pe diverse subiecte se simt ca un tot unitar cu un call back) si in acelasi timp se creeaza un „inside joke” cu persoane pe care le cunosti de mai putin timp. Dave Chappelle utilizeaza des astfel de glume pentru a incheia show-ul.

 

Acestea sunt doar cateva dintre tipurile de glume pe care le poti utiliza. Exerseaza si o sa iti construiesti o parte mare de material de glume.

Pentru alte tipuri de glume, daca vrei sa inveti mai multe, iti recomand cartile pe aceasta tema ca:

 

4. Foloseste-te de toate „armele din dotare” (mimica, gesturi, intonatie, sunete, lumina, culori etc.) pentru a-ti crea o personalitate

De multe ori comedianti sunt persoane timide, cu foarte multe emoti, iar pentru a se simti mai bine pe scena isi creeaza un personaj. Acest personaj este copilaros, foarte jucaus (canta, chiar daca nu are voce; danseaza chiar si daca nu se pricepe la asta; jongleaza; face oamenii sa rada; este curios; are un anumit stil de a se imbraca etc.). Toate alegerile pe care o sa le folosesti pentru a fi amuzant depind de personajul pe care vrei sa-l creezi si tipul de glume pe care vrei sa le faci.

Chiar daca ai putea sa nu ai un material prea bun, aceasta abilitate de a te folosi de tot ceea ce stii (mai bine sau mai putin bine), o sa te faca si mai amuzant.

Ca sursa de inspiratie de comedianti care se folosesc de toate abilitatile lor iti recomand: Bo Burnham care canta, Robin Williams care imita voci, Steve Martin care jongleaza, Jim Carrey care imita voci si Nick Helm care canta si tipa.

Aici este una dintre glumele lui Bo Burnham preferate:

5. Invata cum sa spui o gluma

Cel mai bun sfat pentru a spune o gluma buna este sa spui o poveste presarata cu glume, nu doar premisa si punch line, premisa si punch line, premisa si punch line. Pentru ca o poveste creeaza o conexiune mai stransa cu persoana careia ii spui gluma. O poveste, chiar daca nu e amuzanta, este ceva cu care ramane persoana care te asculta (si nu e dezamagita, pentru ca macar a auzit o poveste).

Creeaza un personaj folosindu-te de: schimbari ale voci, modificarea limbajului corpului si tonalitatii in functie de ceea ce spui, schimbarea garderobei (daca simti ca te ajuta) etc. Felul in care spui gluma depinde si de stilul tau de a fi. Aliniaza-ti forma corpului cu ceea ce spui. Modifica ritmul vorbirii pentru a crea atentia publicului si fa pauze pentru ras.

Nu te grabi sa spui gluma. Nu vorbi prea lent. Nu vorbi pe aceeasi tonalitate pe tot parcursul glumei. Atentia se creaza cand nu ai un ritm egal pe tot parcursul glumei. Poti folosi cuvinte care arata sunetele pe care le auzi (poc, bang etc.). Si nu inflorii prea mult povestea, pentru ca o sa te incurci in detalii in loc sa ajungi la gluma. Lasa timp pentru ceilalti sa rada. Pastreaza glumele cele mai bune din dotare si imbunatateste-le. Gandeste-te cine este publicul tau. Unele glume sunt pentru un anumit tip de persoane. In principal tine cont sa ai glume mai usor de inteles (pentru persoane care se prind mai greu de glume) si glume mai inteligente.

 

Ceea ce am observat este ca un comediant nu este, dupa cum ar spune unii fani, doar o persoana care spune glume. Un comediant este o persoana care te trece printr-un roller coaster de emotii, te face sa fi mai atent la ceea ce se intampla in jurul tau, te impinge sa fi mult mai matur (fata de comediantul de pe scena care-si joaca rolul) si te trezeste la realitate sa-ti rezolvi problemele din viata ta.

Si pentru asta le multumesc.

 

Ti-a placut articolul? Da share.

Multumesc pentru ca ai urmarit articolul, iti urez spor la a crea rasete si conexiuni cu cei din jur.

Sursa foto: Pexels

6 comments

  • Salut apreciez acest blog foarte mult deoarece am 10 ani si incerc sa impresionez o fata de la scoala ( o cheama ana cu un singur n ), este cea mai fata din scoala si vreau sa fim impreuna, din pacate prietenul meu pe nume NIAT REARES este un mare prost si mi-a furat gagica 🙁 , ce sa ma fac????????????????????
    am nevoie de ajutor asa ca am recurs la „prietenul meu virtual” pentru ajutor!
    multumesc pa pa pap a

    • Imi pare rau pentru tine. Din cate imi spui fata nu era iubita ta, asa ca nu avea cum sa ti-o fure prietenul tau. In ceea ce priveste cum sa impresionezi o fata, nici eu nu stiam la varsta aia daca cineva ma place sau nu si ce simt cu adevarat pentru cineva. Daca ii spui direct, desi este un lucru greu daca esti rusinos, scapi mai repede de a afla daca te place fata sau nu. Si un alt avantaj este ca fata incepe sa se gandeasca, chiar daca initial iti spune nu, daca te place sau ar putea sa te placa.