Prietenul meu Virtual
banii femei si barbati

Tabu – banii femeilor si banii barbatilor

Afla diferentele intre femei si barbati cand e vorba despre bani. Ce anume inseamna egalitatea si independenta financiara, ce anume iti influenteaza cati bani ai si cu ce te ajuta sa aflii despre experienta altora cu banii.

 

Sa vorbim despre bani, un subiect pe care-l vad adesea ca se evita. Iar cand apar discutii pe aceasta tema se aprind scantei in fiecare.

Am vrut sa scriu acest articol ca raspuns la doua articole pe care le-am citit: Sunt femeie și îmi iau independența foarte în serios si articolul 5 romance vorbesc despre venit.

In acelasi timp, o sa discut din perspectiva experientei mele cu banii si experienta mea cu podcastul financiar Banii Vorbesc (la care mai contribui).

1. Care sunt diferentele dintre femei si barbati cand vine vorba de bani?

In cele 2 articole pe care le-am citit au fost povesti dar nu a fost trasa nici o concluzie din care ai ce invata.

De aceea m-am gandit sa scriu eu: ce anume inseamna egalitatea si independenta financiara, ce anume iti influenteaza daca ai sau nu bani si cu ce te ajuta sa aflii despre experienta altora cu banii. Mai multe despre diferentele dintre barbati si femei gasiti si in: Totul despre femei si Totul despre barbati.

 

  • Experientele noastre din trecut cu banii ne influenteaza cum ii vedem si cum interactionam cu ei.

Invatam din familie sa fim sau nu increzatori in a ne dezvolta profesional.

Invatam ca banii sunt „ochiul diavolului” sau rasplata pentru munca noastra.

Invatam ca banii se castiga greu si de aceea nu simtim ca-i meritam cand ii castigam usor si multe altele.

Gandeste-te la cum vezi tu banii si o sa-ti dai seama de influenta educatiei si experientei asupra numarului de gologani pe care-i ai.

 

  • Femeile invata cum sa economiseasca iar barbatii invata cum sa faca bani.

Aceasta problema tine in primul rand de educatie.

Barbatii sunt indrumati de parinti sa munceasca si sa fie independenti financiari de tineri. Pe foarte multi i-am auzit spunandu-mi ca e de datoria lor sa intretina familia sau ca nici o femeie nu s-ar uita la ei daca nu ar avea bani.

Pe cand femeile sunt invatate sa ingrijeasca de familie, dar nu neaparat sa castige bani. Sunt invatate sa managerieze banii ducandu-se la cumparaturi, stabilind meniul, cum decoreaza casa si alte decizii ca acestea.

La prima vedere acest lucru nu este o problema, doar ca deciziile financiare in care stii cum sa faci bani si cum sa-i economisesti duce la succes in viata. Sa stii doar un lucru dintre acestea duce doar la frustrari si probleme pe acest plan.

 

  • Diferenta de salarii dintre femei si barbati nu tine de sexul persoanei. Tine de cum iti negociezi salariul, de educatie si domeniul de munca ales.

De ce conteaza cum negociezi?

Foarte multe dintre contractele facute sunt discutate individual. Daca tu nu esti increzator in propriile cunostinte si valoarea pe care o aduci firmei, o sa ceri si o sa te multumesti cu un salariu mai mic.

De ce conteaza domeniul ales?

In ceea ce priveste salariul, conteaza si domeniul in care lucrezi. Daca tu ramai la a lucra ca vanzator comercial nu te astepta sa ai o evolutie salariala mare. Salariul creste daca ai spre ce sa te dezvolti.

De ce conteaza educatia?

In ceea ce priveste educatia nu ma refer la diplome, de astea are mai tot romanul pe perete. Vorbesc despre autodidacticism, in care inveti tot ce nu a acoperit diploma ta. Trebuie sa cauti internship-uri, practica, voluntariat, comunitati din acelasi domeniu care sa-ti dea sfaturi practice. Educatia practica e cea care iti ofera mai multa incredere in cunostiintele tale si demonstreaza ca meriti un salariu bun.

 

  • Nici femeile si nici barbatii nu vorbesc de bani de frica sa nu fie platiti prea putin sau prea mult.

Da, este greu sa-ti spui: „bai, da prost sunt” sau „ala cum poate si eu nu”, dar e o trezire la realitate. Daca am incepe sa vorbim mai deschis despre salariile noastre, am putea gasi sau oferii motivatii celor care au stat mult in situatia asta.

 

  • Egalitatea dintre femei si barbati la bani nu exista.

In primul rand pentru ca se compara merele cu perele. Statisticile facute compara salariul minim al celor doua sexe, care depinde de cate persoane muncesc si pe ce domenii.

Pe de o parte sunt femeile care isi aleg de obicei meserii proaste ca spalator, vanzator comercial si multe femei care raman insarcinate si stau acasa pe salariul corespunzator apoi nu mai lucreaza.

Si pe de alta parte, sunt barbatii care muncesc mult mai mult decat femeile si isi aleg meserii mult mai bine platite.

In al doilea rand egalitatea inteleasa ca :”platit separat in cuplu” este frumoasa in teorie dar problema de relationare in realitate.

Daca unul isi pierde locul de munca ar insemna ca-l dai afara si nu-l ajuti daca nu isi gaseste de munca? Daca o persoana are un salariu mai mic si altul mai mare inseamna ca-i notezi datoriile in carnetel pentru ce-i platesti tu?

Relatia de cuplu inseamna sa-ti ajuti partenerul si sa-l incurajeti cand vine vorba de dezvoltarea sa profesionala.

Egalitatea nu inseamna sa fii egoist. Inseamna sa imparti din ceea ce ai si sa-i tratezi pe ceilalti cu acelasi respect, iubire si apreciere pe care vrei sa o primesti. Si pana nu schimbam felul in care vedem egalitatea, nu o sa existe.

 

2. Ce am invatat din experienta mea cu banii?

Provin dintr-o familie cu trei copii. Cand am fost mici ambii mei parinti munceau.

Pentru ca era dificil cu cine are grija de noi cand parintii erau la munca, mama mea a devenit casnica. Situatia nu era roz cu un singur venit, desi tata lucra in armata ca maistru militar in radiolocatie. Imi amintesc ca pe mine ma trimiteau de multe ori sa stau pe la bunici (am crezut ca fac asta pentru ca nu ma iubesc, insa la maturitate am aflat ca faceau asta din cauza banilor).

Ne-am mutat la tara in speranta ca o sa fie mai bine. Insa parintii mei de cand ii stiu au avut ghinioane cu banii. Ba dadea o boala peste pasari, ba le manca cainii sau alte vietati din ce faceau, ba au crescut porci si bagau mai mult sa-i creasca decat au castigat, ba era uscaciune si multe altele.

Mama mea a mai incercat sa se angajeze, dar demoralizata de tata ca mai mult da pe drum de la tara la oras, a renuntat.

Apoi a fost un moment de cumpana pentru mama. Satula de faptul ca trebuia sa se duca sa cumpere pe datorie pana la salariu, ca spala la lighean in apa rece si vorbele lui tata „tu esti falimentul meu”, a hotarat sa isi gaseasca de munca in strainatate.

Cam asa sa intamplat cu majoritatea celor care au plecat in strainatate sa munceasca, cand vad ca nu merge in Romania cauta de munca in strainatate.

Munca din strainatate nu e usoara. Dar, pentru noi mama a avut grija de batrani care o mai pot lua razna, puteau sa fie violenti sau sa-ti puna aceleasi intrebari de mi de ori (Alzheimer) etc.

Banii care veneau de la mama ajungeau la tata si pentru orice cheltuiala ii dadeam socoteala tatei.

Sincera sa fiu nu stiu pe ce se tot duceau banii de la tata, pentru ca eu si surorile mele trebuia sa ne chinuim cu vreo 200 de lei sa avem ce manca o luna intreaga.

Aceasta experienta ne-a intarit. Am invatat sa economisim din orice. Aveam abonament la sala de lectura pentru ca era mai ieftin. Scanam cartile si le faceam pdf, ca sa nu fie nevoie sa dam bani pe ele. Mergeam pe jos ca sa nu dam banii pe abonamente la autobuz. Am intrat la fara taxa si asta ne-a ajutat. Cumparam si mancam mai mult soia, orez, cartofi si cand nu prea mai aveam nimic in frigider faceam apa cu faina incalzita un pic.

Bucuria noastra cea mai mare a fost cand am inceput sa lucram pe litoral ca vanzatori de suveniruri. Pentru ca simteam ca avem si noi bani.

Dupa terminarea studiilor am incercat sa ma angajez pe domeniul meu dar mi se cereau si alte studii si am renuntat pentru ca vroiam sa muncesc nu sa fiu invatacel toata viata mea.

Am lucrat ca vanzator comercial o buna perioada. Intre timp invatam online si alte abilitati (Excel, Photoshop etc.) care m-au ajutat sa ma angajez in domeniul DTP print. Apoi am inceput in afara muncii sa invat si de online, cum faci un site, participam la concursuri de design etc. Dupa doi ani de lucru in DTP mi-am luat inima in dinti si am demisionat si m-am angajat in ce ma vedeam sa fac pe viitor (web design). Ajutata de portofoliul online facut, probele practice si increderea in mine am reusit ce imi doream.

 

Ceea ce am invatat din experientele mele din trecut:

  • Munca de taran e multa si poti iesi de cele mai multe ori in pierdere (de aceea nu mi-am dorit niciodata sa raman la tara).

Pentru cei care vor la tara le urez succes, dar mie una mi-a ajuns si mi-am dat seama ca nu e de mine.

  • Atunci cand vezi ca nu se poate cu ceea ce faci incearca altceva.

Poate pentru ca imi e mai usor sa renunt la ceva cand vad ca tot dau bani si nu ajung la nici un rezultat. Sau poate pentru ca ma gandesc ca-mi irosesc timpul daca fac lucruri care nu dau rezultat. Oricum, aceasta abilitate mi-a fost utila.

  • Cu rusinea mori de foame. Deci nu te sfii sa ceri banii pentru care ai muncit.

Asta era o vorba pe care mi-o spunea bunica din partea tatei. Si, desi sunt in continuare o fire rusinoasa, cand imi spun asta in minte imi trece orice rusine.

  • Daca incepi sa te imprumuti o sa-ti fie foarte greu sa iesi din acest cerc vicios.

Este un alt lucru pe care l-am invatat de la bunica. E un sfat de care am ascultat si care m-a facut sa simt remuscari daca am datorii. Nu stiu daca este OK sau nu. Unii nu au acest sentiment chiar daca-ti sunt datori. Si daca le amintesti ca-ti sunt datori te fac tot pe tine sa te simti vinovat. Din punctul meu de vedere daca toti am avea simtul datoriei s-ar face mult mai multe lucruri bune.

  • Cartile de credit sunt o tentatie mare de a consuma mai mult decat iti permiti si te duc la datorii.

Personal nu am carte de credit, dar parintii mei au facut imprumuturi la banca pentru masina si alte scule de gradinarit. Au platit mai mult decat faceau. Eu prefer ca si Kiyosaki, mai intai sa strang banii pentru ce-mi doresc si apoi sa cumpar.

  • Cand platesti cu un card e mai usor sa dai mai mult decat atunci cand tii banii pentru cumparaturi cash.

E OK sa ai banii pe card, dar o lista facuta de acasa cu lucrurile de care ai nevoie si banii cash in care sa te incadrezi o sa te ajute sa economisesti. Cand platesti cu cardul nu ai tendinta sa calculezi ce pui in cos pentru ca te gandesti ca ai mai multi bani pe card.

  • Ca sa castigi bani in plus trebuie sa creezi oportunitati noi.

Daca astepti acasa in fata televizorului in speranta ca vin oportunitatile, visezi. Gandeste-te la ce te pricepi si cum ai putea transforma asta intr-un serviciu sau produs. Cine te-ar putea ajuta sa faci acest lucru, unde poti pune anunt, cum te bagi in seama direct cu potentiali clienti etc.

 

Acestea au fost sfaturile si lucrurile care m-au ajutat in ceea ce priveste banii.

Astept parerea ta despre articol. Tu ce ai invatat din experienta ta despre bani?

Pentru alte informatii si articole interesante va astept pe Prietenul meu virtual.

Sursa foto: Unsplash.

3 comments

  • Desi sotul meu are o situatie financiara peste medie abea astept ziua sa Devin independenta financiar din nou.
    Nu trebuie CA femeie sa dam explicatii sau se NE simtim vinovate pentru cum alegem sa cheltuim banii.
    Un barbat are nevoie de o femeie gospodina, dar nu e de ajuns. Copii SI casa nu tin loc de cum te prezinti in societate SI de realizarile tale personale. SI in plus o femeie care se respecta face bani pentru nevoile EI personale si ajuta barbatul in investitille PE termen lung. Asta ii face SI PE barbati sa NE admire Mai mult, sa se laude cu noi SI sa fie mandrii de noi.