Prietenul meu Virtual
mancare romaneasca

Retete Romanesti de-a lungul istoriei

Te invit sa descoperi cateva retete Romanesti din istoria noastra.

Influentele vremii asupra gastronomiei si a vietii noastre.

Am vrut sa scriu acest articol datorita povestilor pe care le-am aflat din istoria familiei mele, legate de gastronomie.

O sa va povestesc 3 dintre ele si o sa va las apoi sa vedeti infograficul realizat de mine cu 20 de retete Romanesti de-a lungul istoriei.

1. Povestea bunicii din partea tatei.

Bunica din partea tatei are obiceiul ca de fiecare data cand mergi la ea sa-ti puna multa mancare (felul unu, doi, uneori si trei + desert). Apoi imi spune: „atat am avut si eu sa-ti dau”.

Este o femeie extraordinara si faptul ca se simte vinovata, cu toate ca iti da mult prea mult, nu-l intelegeam.

Asta pana cand am aflat povestea ei.

Bunica a prins perioada dupa cele doua razboaie mondiale, o perioada in care a fost foamete in Romania. Imi spusese cum gasise, pe vremea aceea, un cartof crud pe camp si l-a mancat. Am realizat ca pentru ea sa-mi dea sa mananc, era modul in care se asigura ca „nu mor de foame”.  Si am apreciat mult mai mult gestul ei.

2. Povestea mamei mele.

In cazul mamei mele si obiceiul de a face mancare era si este inca felul ei de a ne arata ca ne iubeste. Am simtit asta cel mai mult atunci cand ii ceream sa-mi spuna o reteta. Se vedea inflacararea atunci cand imi povestea. Era aceeasi din copilarie cand statea pana tarziu sa faca prajituri pentru noi.

3. Povestea bunicii din partea mamei.

Bunica din partea mamei nu este o persoana vorbareata si cu chiu cu vai am facut-o sa-mi povesteasca despre ea.

In copilarie, tatal ei era un fel de „Ice cream man”.

Taiasera cuburi de gheata din Delta Dunarii. Facusera o groapa adanca in pamant in curte la ei, iar cuburile de gheata puse unul peste altul formau un fel de „frigider natural”.

Pe vremea aceea iernile erau mai friguroase iar „frigiderul natural” dura destul timp.

Aici tineau ei dulciurile facute, iar cel mai des faceau inghetata. Razuiau gheata si puneau peste ea diverse siropuri de fructe. Iar aceste inghetate le duceau pentru a le vinde cu un fel de bicicleta. Din pacate traditia nu a fost pastrata, deoarece a venit perioada comunista. Iar strabunicu’ a renuntat la afacere pentru a lucra intr-o fabrica.

Si astfel, mi-am dat seama ca legatura noastra, a oricarui om cu mancarea este mult mai stransa decat ceea ce putem crede la suprafata. Nu este doar „benzina pentru rezervorul uman”.

Sper ca v-au placut povestile din viata mea si in continuare puteti sa vedeti infograficul, ce am descoperit.

Retete din trecut ce sper ca o sa va inspire si in acelasi timp o sa va ajute sa aflati mai multe despre propria voastra istorie.

 

Bibliografie retete:

  1. Retete de pe vremea dacilor
  2. Retete Medievale
  3. Carte de bucate boieresti
  4. Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti
  5. Cartea regala de bucate
  6. Retete contemporane

Daca vrei sa aflii mai multe despre ce sa mananci sa fi sanatos iti recomand si acest articol.

Da un like sau share la articol daca ti-a placut.

 

1 comment