Afla sa-ti faci prieteni utilizand aceste cinsprezece metode simple de a te conecta cu oamenii.
Era foarte usor sa-ti faci prieteni in copilarie. Doar intrebai daca vrea cineva sa se joace cu tine si iti gaseai un „cel mai bun prieten”.
Acum, cand ai crescut lucrurile nu mai par atat de simple. Toata lumea e foarte ocupata sau deloc ocupata, dar nu vrea sa fie prima care initiaza conversatia si prietenia.
Fiecare isi doreste sa aiba prietenii remarcabile, dar daca se poate sa nu fi tu cel care depune efort.
Am adunat aici pentru tine cele mai bune metode sa-ti faci prieteni buni si de durata.
Pasul 1: Cum gasesti o persoana care iti poate deveni prieten?
Nu o sa-ti spun minciuna ca oricine poate sa-ti fie prieten. De altfel nici nu ai nevoie de oricine.
- Ai nevoie de cineva care ar putea avea ceva in comun cu tine. Cineva de care esti interesat si ati avea despre ce lucruri sa discutati.
- Ai nevoie de cineva care seamana un pic cu tine. Daca tu esti o persoana care vrea sa iasa mai mult in oras, nu poti cauta pe cineva care nu vrea sa iasa din casa si vice versa.
- Ai nevoie de o persoana pe care o poti ajuta, te poate ajuta sau puteti gasi ceva de facut impreuna.
In functie de aceste lucruri o sa iti alegi prieteni. Acum ca stii ce vrei, putem incepe sa cautam.
Pentru ca cineva sa-ti devina prieten, ai nevoie sa o cunosti intr-un ambient in care se poate discuta, sa puteti impartasi date de contact si sa stabiliti alte activitati sau evenimente la care va puteti revedea.
In principal persoanele interesate de un anumit lucru, o sa le intalnesti in locatia specifica acelui interes. De exemplu, daca este o persoana umanitara o sa fie intr-un ONG si la evenimente de caritate. Daca ii place sa-si mentina aspectul fizic o sa fie la sala de sport si magazine naturiste si tot asa.
Sigur, e usor sa gasesti o persoana, dar cum o abordezi, cum incepi conversatia?
Pasul 2: Ce metode sa folosesti ca sa-ti faci prieteni?
1. Pune intrebari si cere ajutorul. Daca esti nou la evenimentul sau activitatea care se desfasoara, nu e nevoie sa te prefaci ca le stii pe toate. Poti sa te duci la persoana in cauza sa te prezinti si sa-i ceri ajutorul cu ceva.Daca ai intarzaiat poti intreba ce ai pierdut. Daca nu stii sa folosesti un aparat la sala poti sa intrebi cum se foloseste. Daca nu stii unde este baia poti intreba.
Este un bun inceput sa intrebi. Si poti continua cu ceva ce ar putea sa te ajute sa cunosti persoana mai bine. Poti spune ca-i faci cinste cu ceva ca te-a ajutat. Poti sa-i spui direct ca ai avea nevoie de un prieten pentru a te integra mai bine in grup, etc.
Evita sa pui intrebarea „care este job-ul tau?”, poate persoana nu are un job deocamdata. Mai degraba intreaba cu ce-si ocupa timpul sau ce-i place sa faca.
Ca intrebari pentru a porni o conversatie recomand:
- de unde esti, de aici din oras sau alta localitate? (si continui cu a spune ce cunosti despre localitatea de unde vine persoana)
- ai mai fost la un eveniment ca acesta? (si poti continua cu a intreba ce ar trebuii sa sti daca raspunsul e da sau poti sa spui ca si pentru tine e prima data, sa spui cum te simti si sa intrebi cum se simte si ea sau el la eveniment)
- cum ti se pare evenimentul? (daca nu-i prea place evenimentul poti propune ceva mai distractiv sa faceti, daca-i place poti intreba daca subiectele discutate au legatura cu ceva ce studiaza, munceste etc.)
2. Ofera complimente. Daca persoana pe care o observi are ceva aparte, o pereche de incaltari originale, o camasa etc. care-ti place, poti aprecia acest lucru si intreba de unde ai putea gasi si tu asa ceva. O avertizare la aceasta metoda este sa nu exagerezi cu complimentele, deoarece o sa para false.
Un alt sfat e sa incerci sa faci complimente pe care acea persoana nu le primeste de obicei. De exemplu, daca persoana este cunoscuta pentru frumusete nu ii complimenta acest lucru, poti totusi sa-i apreciezi eleganta si stilul. Daca persoana este o vedeta nu-i spune ce grozav actor, cantaret sau artist este, spune-i cat de mult ii apreciezi munca si impactul pe care l-a avut asupra ta.
Si un alt sfat legat de complimente: atunci cand complimentul tau este transmis de un prieten sau o prietena de a persoanei respective, careia i-ai spus „in confidenta” ce apreciezi la ea sau el complimentul pare mult mai autentic.
3. Cere parerea in legatura cu ceva. Daca sunteti colegi la munca, poti sa intrebi legat de un task. Daca sunteti colegi la scoala, poti sa intrebi legat de o materie la care stii ca acea persoana se descurca foarte bine. Daca aveti o activitate care va place amandurora, de exemplu sa gatiti, poti sa intrebi legat de o reteta, etc.
Tuturor ne place sa ajutam, atunci cand e ceva la care stim ca ne descurcam. Cand ni se cere parerea ne simtim apreciati, ascultati si respectati, iar acestea sunt cateva din lucrurile ce formeaza o prietenie.
4. Nu fi o persoana plictisitoare. Nu da raspunsuri banale la intrebarile care ti se pun. Te intreaba cineva cu ce te ocupi nu spune doar titlul postului, spune cum ajuti tu oamenii, fa o descriere mai ampla a ceea ce faci. Daca cineva te intreaba cum te cheama poti ajuta persoana sa retina numele printr-o povestire sau analogie. De exemplu: eu ma prezentam: „ma cheama Laura, ca pe ciocolata”.
Alte recomandari:
- evita sa vorbesti in termeni tehnici despre ceea ce faci cu persoane care nu sunt din domeniul tau.
- prezinta-le persoanelor parti din „cum e sa fi tu”, in care sa arati partea ta umana, lucruri pe care le-ai invatat din experienta ta, lucruri amuzante, lucruri utile etc.
- incepe povestea ta cu lucrul cel mai interesant. De exemplu: „am fost la un muzeu care avea o pestera inauntru”. Astfel atragi atentia si poti continua povestea despre Muzeul Antipa din Bucuresti.
- evita sa acaparezi toata conversatia, lasa-l si pe celalalt sa isi spuna opinia, sa puna intrebari si sa vina cu idei de conversatie.
- nu e nimic rau in a vorbi despre experientele voastre in comun: cum v-ati cunoscut, ce parere aveati la inceput unul de celalalt etc.
- daca vorbesti intruna nu inseamna ca nu poti fi plictisitor, mai ales daca vorbesti despre subiecte de care nu e interesata persoana din fata ta. Momentele de tacere ofera timp sa va bucurati de peisaj sau activitate, asa ca nu te ingrijora ca trebuie sa vorbesti non-stop.
- intonatia monotona, vocea prea scazuta sau prea ridicata constanta in conversatie creeaza plictiseala.
5. Cere-i unui cunoscut sa-ti prezinte persoana noua din grup. Daca mergi la un eveniment sau activitate cu un grup de prieteni si vezi persoane noi, nu e nevoie sa cauti prea mult cum sa incepi o conversatie. Prietenii tai te pot ajuta sa faci cunostinta cu noi prieteni. Ei pot crea subiecte de conversatie, spunand ce aveti in comun si pot porni activitati in care sa aveti conversatii mai profunde.
6. Creeaza un joc. Daca, de exemplu, la evenimentul la care participati urmeaza sa fie premiate niste persoane, puteti sa pariati cine o sa castige. Puteti sa incercati un joc cu intrebari folosind aceste intrebari pentru prieteni. Puteti incerca din activitati pentru prieteni sau ideile pentru adevar sau provocare. Puteti incerca trucuri si activitati pentru petreceri. Puteti sa veniti cu idei de glume legate de persoanele pe care le vedeti etc.
Totul depinde de evenimentul la care mergi si despre ce va place amandurora sa vorbiti.
7. Afla ce subiecte il intereseaza si extinde conversatia pe acel subiect. Observa pe ce subiect se simte pasiunea. Este vorba despre un hobby, familie, job sau alt subiect, observa si foloseste doar intrebari pentru a lasa persoana sa-ti povesteasca mai multe despre acel subiect. Poti folosi intrebari ca: Spune-mi mai multe?, Si dupa aceea ce ai facut?, Cum ai facut …?, Cum ai ajuns…? etc.
8. Pastreaza atentia asupra persoanei pe care vrei sa o faci prietenul tau. Acest lucru arata ca esti interesat de acea persoana. Aceasta atitudine de a ta o incurajeaza pe cealalta persoana sa vorbeasca in continuare cu tine si ii arata ca iti place sa-ti petreci timpul cu ea sau el. Acest interes pe care-l acorzi o sa arate ca iti pasa de cealalta persoana si o sa te ajute sa-ti faci prieteni.
9. Vorbeste despre lucruri frumoase nu rele. Din regulile de politete, nu se vorbeste niciodata cu o persoana pe care tocmai ai cunoscut-o despre: politica, religie si bani. Pentru ca pe aceste teme putem avea pareri diferite si ne putem certa. De asemenea, cand inca nu ne cunoastem bine nu vorbim despre subiecte negative sau lucruri care ar putea crea disconfort interlocutorului nostru. Deoarece starea pe care o oferim, cand tocmai ne cunoastem, este cea de care suntem asociati. Si pentru ca nu vrem sa fim asociati cu ceva negativ, ce o sa provoace in acea persoana o reactie de a ne evita. O sa incercam sa discutam doar despre lucruri pozitive.
Dupa ce relatia e mai stransa putem vorbi si despre aceste lucruri, insa nu trebuie sa cadem in extrema de a discuta numai despre acestea, deoarece putem provoca o stare de disconfort si depresie prietenilor nostri.
10. Lasa cealalta persoana sa vorbeasca mai mult. Toata lumea vrea sa fie ascultata si sa vorbeasca despre propria persoana. Avem nevoie sa fim ascultati, de aceea sunt asa de infloritoare toate site-urile de socializare.
Unii dintre noi chiar au un ego exagerat, in care vor sa fie mereu in centrul atentiei, sa vorbeasca doar ei si sa fie ascultati. Astfel de persoane creeaza o frustrare celorlalti pentru ca nu stiu sa comunice. O comunicare inseamna ca rolul de receptor si emitator se mai schimba. Intr-un dialog asculti ce vrea sa spuna cealalta persoana si apoi raspunzi. Nu stai sa te gandesti, in timp ce cealalta persoana vorbeste, ce replica sa-i dai inapoi. Nu este ca intr-un meci de tenis, daca cineva loveste mingea trebuie sa alergi repede sa lovesti mingea, ca sa nu cada pe partea ta.
Sa il asculti pe celalalt este dificil atunci cand si tu simti nevoia de a fi ascultat. Dar secretul la a face liniste, a lasa cealalta persoana sa vorbeasca si a asculta cu adevarat, este ca dupa ce isi satisfac nevoia de a fi ascultati, pot sa te asculte si pe tine. Iar in final aceasta abilitate o sa te ajute sa-ti faci prieteni.
Nu este o competitie a cine spune mai multe lucruri este castigatorul. De fapt, uneori ascultand pe celalalt gasesti solutia la problema ta. Lasand cealalta persoana sa vorbeasca, o ajuti sa scoata din stresul si problemele pe care le-a acumulat. Iar dupa ce s-a descarcat, este mult mai relaxata si atenta pe conversatie si pe relatia dintre voi.
Am facut psihologia si masterul de terapie de cuplu si familie, iar de fiecare data cand spuneam asta, deja vedeam cum persoana din fata mea se transforma in pacient, asteptand sa-i ascult toate problemele. Doar pentru ca stiu sa ascult, nu inseamna ca nu am si eu ceva de spus. De obicei, daca o persoana are tendinta sa vorbeasca intruna si nu te lasa sa vorbesti este mai bine sa-i spui direct ca nu este la terapie, ca altfel o sa incepi sa-l taxezi. Sunteti impreuna pentru a fi prieteni nu pentru catharsis (def. descarcare emotionala).
11. Fi cel care initiaza conversatia, nu cel care asteapta de la ceilalti sa initieze conversatia. Daca vrei prieteni trebuie sa inveti sa vorbesti si sa iei initiativa. Chiar daca la inceput o sa te balbai, o sa-ti tremure vocea sau alte lucruri, cu cat o sa exersezi mai mult cu atat o sa-ti fie mai usor sa-ti faci prieteni.
Partea buna cand initiezi tu conversatia este ca: poti alege tu cine sa-ti devina prieten, inveti cum sa pornesti o conversatie cu oricine, o sa fii vazut ca o persoana comunicativa si plina de viata, o sa-i incurajezi si pe ceilalti sa vorbeasca si o sa cresti numarul de persoane care te simpatizeaza pentru ca participi la activitati.
Aceasta nu este o abilitate pe care o aveam de cand m-am nascut. Am dezvoltat-o in timp. Eu, de exemplu, la inceput aveam o lista cu intrebari pentru a porni o conversatie si ca sa-mi fac curaj numaram: „unu, doi, trei si start” si-mi inchipuiam ca sunt la o intrecere. Iar cand spuneam „start” stiam ca trebuie sa vorbesc. Ooo, de cate ori a dat startul pana sa fac acest lucru mai rapid …
12. Tine minte detalile din conversatiile voastre si foloseste-le la urmatoarea iesire. Acest lucru o sa arate ca-ti pasa de persoana respectiva si ca ai ascultat-o. Iar prin acest lucru iti intaresti prietenia.
13. Daca vezi ca o persoana se impotmoleste in a-si spune povestea ajut-o. Poti folosi pentru a ajuta intrebarea: Si ce s-a intamplat apoi? Ca si la varianta de mai sus, poti sa-ti faci prieteni aratand ca-ti pasa si ca vrei sa o asculti. De asemenea, faci persoana respectiva sa se simta bine alaturi de tine, inteleasa si ii transmiti entuziasm.
14. Vino cu idei de iesiri in afara anturajului obisnuit pentru a cunoaste mai bine o persoana. Nici o relatie nu poate sa devina o prietenie daca te intalnesti cu acea persoana doar in conditiile care le-a impus viata. Daca sunteti colegi, aveti activitati in comun si va vedeti doar asa, nu inseamna ca sunteti cu adevarat prieteni. Intr-o prietenie adevarata creaza circumstante noi pentru a petrece timpul impreuna si a va cunoaste mai bine.
15. Invata de la cei care sunt mai comunicativi cum sa devii mai bun in a lua initiativa si a-ti face prieteni. Poate ai prieteni care sunt mai comunicativi. Invata de la ei cum sa devii mai bun.
In caz de nu ai nici un model bun pe comunicare iti pot recomanda:
- Actualized canal de youtube unde se vorbeste despre comunicare, stima de sine si alte subiecte pentru dezvoltarea personala.
- Charisma on command canal de youtube unde afli caracteristicile vedetelor. Ce anume le face sa comunice bine si ce nu, ce anume le face sa fie placute de public si ce nu.
- How to talk to anyone, este o carte in care aflii tehnici pe care le poti utiliza in a comunica mai bine. Este foarte practica.
- How to win friends and influence people, este o cartea care desi nu are atat de multe tehnici, explica mai clar nevoile oamenilor, cum sa comunici si cum sa asculti.
- Active listening este o carte pe care o recomand pentru a invata cum sa asculti cealalta persoana.
Acestea sunt cele mai bune metode pentru a-ti gasi si a-ti face prieteni pe care le-am invatat si le-am incercat. Foloseste-le si tu si nu vei regreta.
Daca ti-a placut articolul recomanda-l si prietenilor tai.
Sursa foto: Unslash
Sunt o „băbuță” de 70 de ani și mă simt singură…
Am nevoie de o prietenă (subliniez, prietenă și nu prieten), cu care să pot ieși la o cafea, la un spectacol, pe care s-o pot invita eventual la mine acasă la o prăjitură bună.
Unde să caut? Dacă în căutarea mea pe net, fac referire la „companie” mă trezesc imediat pe un site de matrimoniale… Persoanele de vârsta mea nu prea accesează internetul.
Sunt convinsă că există în jurul meu (și mă refer la Timișoara, unde locuiesc), multe persoane ca mine, care și-ar dori o relație de prietenie cu o persoană de calitate, apropiată ca vârstă dar nu știu unde să caute. Trec pe stradă una pe lângă alta dar nu au nici o șansă să ia contact…
Am încercat soluția unui centru de zi pentru persoane vârstnice dar m-am trezit în compania unor doamne care croșetează macrameuri și unor domni care joacă remi, sub atenta supraveghere a unor asistenți sociali (foarte binevoitori și dedicați, dealtfel), dar eu nu fac față unei astfel de comunități…
Am nevoie de intimitate, de o prietenă sau două, cu care să mă simt bine, cu care să „rezonez”, cu care să am ce discuta și pe care să o (sau să le) pot simți aproape.
O comunitate de vârstnici îmi accentuează depresia și sentimentul de inutilitate și de izolare, inerent vărstei… Cineva s-a referit cândva la noi, cei de vărsta a 3-a ca la „ieșiți din sistem”. Sună oribil dar, din păcate, în ultima vreme cam asta este viziunea despre noi…
Mă găndesc, (ca soluție), poate, sunt persoane tinere, care vor să-și ajute mama sau bunica să se „vindece” de singurătate pe drumul pe care îl mai au de parcurs…
Mă puteți, oare, ajuta, îndrumându-mă într-un fel?
Vă mulțumesc,
Dana S.
ONG-urile sunt un loc foarte bun de a gasi prieteni optimisti si vorbareti. De asemenea daca te implici intr-o activitate de voluntariat nu o sa te simti „scoasa din sistem”. Si ajutandu-i pe ceilalti te ajuti pe tine (se vindeca singuratatea, depresia si stima de sine scazuta cu astfel de activitati). Apoi poti sa participi la diverse evenimente si workshop-uri si sa cauti prieteni acolo. Evenimente de dezvoltare personala, workshop-uri de desen, scris, actorie, meditatii, filozofie etc. In Romania este o mentalitate ca la varsta a 3-a esti prea batran, dar sunt atatia din alte tari europene care inteleg ca este varsta la care incepi sa te bucuri mai mult de ceea ce ai realizat in viata. Am vazut ce schimbare mare a fost pentru bunica mea cand a plecat in Spania. De la batic si stand in casa, cu plimbari doar pana la magazin si biserica, a ajuns la a fi un membru important intr-o organizatie a romanilor din Spania (face costume traditionale, se aranjeaza, merge in fiecare seara la plimbare in parc, vorbeste mai mult). Deci, ce te opreste este ceea ce ti s-a zis pana acum ca poti face. Varsta este doar un numar si nu te poate opri sa iti gasesti prieteni.
Mulțumesc. Am să caut prin workshop-uri ceva la care să fac față.
Cu voluntariatul am încercat dar sănătatea precară nu-mi permite.
Ar fi fost cel mai frumos lucru prin care dăruiești și primești în același timp…
Cu drag,
Dana S.
Dana, I feel you. Poate putem sa luam legatura 🙂
Buna ziua.
Va inteleg perfect si va admir initiativa. Daca eram din Timisoara as fi venit cu mare drag sa bem o cafea undeva.
Eu ma chinui la 33 si nu reausesc sa leg nimic. Am zile cand ma simt atat de singura incat imi vine sa o iau razna.
Nu va lasati batuta.
” Ce-ar fi viata daca nu am avea curajul sa riscam ceva”
Vincent Van Gogh
interesante principiile si utile, in general sunt de bun simt si toti ar trebui sa le avem ca si parti ale educatiei sau / si ale caracterului nostru.
dar ar fi fost foarte utile niste moduri / link-uri unde cei fara sau cu prea putini prieteni sa poata incerca sa isi gaseasca altii.
Pe social media poti cauta persoane sau grupuri de persoane in functie de anumite cuvinte cheie legate de ceea ce au in comun (mamici, marketing, constanteni, etc.) Asa cauti specific pe ceea ce te intereseaza. De asemenea, urmareste evenimentele din orasul tau si alege sa te duci la ceva unde nu este un grup prea mare si ai putea avea o conversatie in pauze (Tedx din orasul tau, workshop-uri pe domeniul tau de interes sau legate de un hobby, Toastmasters https://www.toastmasters.ro/, meetup.com, etc.)