Prietenul meu Virtual
prietenia definitie

Ce inseamna prietenia adevarata

Prietenia adevarata are anumite caracteristici, descopera-le in acest articol.

Cu totii ne dorim o prietenie adevarata, dar oare stim ceea ce inseamna prietenia pentru a o recunoaste cand o avem in viata noastra?

Fiecare poate intelege prietenia diferit, dar unele lucruri se regasesc mereu in definitia prieteniei, indiferent de unde esti si cine esti.

Ce caracteristici are prietenia adevarata?

 

1. Prietenia inseamna conexiune. Cand spun acest lucru ma refer la faptul ca de cele mai multe ori ne imprietenim cu persoane care au ceva in comun cu noi. Fie ca este vorba de faptul ca suntem din acelasi cartier, aceeasi scoala, acelasi job, avem aceleasi hobby-uri sau interese. Orice relatie porneste de la o discutie despre un subiect pe care-l cunoastem amandoi. Deci, nu e de mirare ca o prietenie porneste si face acel „click” intre persoane, atunci cand simtim ca este ceva ce ne leaga.

 

2. Prietenia adevarata inseamna vulnerabilitate. Pentru a ne conecta cu o persoana trebuie sa fim deschisi si sa spunem ce simti, ce gandim si prin ce trecem. E usor sa vorbesti despre toate lucrurile frumoase si bune din viata ta, dar pentru a fi deschis, inseamna sa vorbesti si despre lucrurile mai dificile. Pasul asta, de a arata ce nu e perfect la noi, este foarte dificil. Pentru ca ne temem de a fi respinsi, judecati, ca ceea ce putem oferi noi intr-o relatie nu e indeajuns, ca putem fi raniti sau ne putem pierde propria identitate incercand sa fim mai mult ca ceilalti.

Desi o sa ti se para ridicol, vulnerabilitatea ne apropie unul de celalalt. Nu ne place de cineva pentru ca este perfect din orice punct de vedere. Ne place de cineva pentru ca este uman si ca poate gresi ca si noi.

 

3. Prietenia adevarata este munca. Nu te astepta sa ii spui unei persoane ca iti este prieten si gata. Prietenia cere efort din partea ambelor persoane de a gasi timp pentru a petrece momente impreuna, de a veni cu idei de activitati si de a veni cu subiecte de discutie. Prietenia nu este o relatie unilaterala, este dinamica. Rolurile de a oferi si a primi se schimba mereu atunci cand vrei sa pastrezi o relatie de lunga durata.

 

4. Prietenia adevarata inseamna acceptare. De cele mai multe ori auzim aceasta definitie a prieteniei. Daca cineva iti este prieten o sa te accepte asa cum esti. Acest lucru este inteles gresit, ca daca esti un prieten adevarat nu ai voie sa spui cand prietenul tau greseste. Ca trebuie sa ramai orb la glume proaste, comportamente rautacios si alte „calitati” ca acestea.

Sa fii acceptat nu inseamna sa accepti tu tot la prietenul tau si sa simti ca tu nu o sa fii acceptat. 

Da, prietenia inseamna acceptare, adica in grupul pe care-l formati sa se creeze un ambient in care va simtiti in siguranta sa aratati cine sunteti. Dar, nu este nimic gresit sa primesti feedback negativ. Ascultand ce putem imbunatatii la noi devenim mai buni. Este OK sa ti se spuna si ca nu faci bine ceea ce faci, asta nu inseamna ca nimic din ceea ce faci nu este bine si ca esti respins tu ca persoana de ceilalti. Ceea ce e respins de prieteni tai prin critica este unul din comportamentele tale, nu tu ca individ.

Problema unora este ca au invatat ca sunt perfecti asa cum sunt si nu este nevoie sa schimbe cu nimic. Si au credinta ca cei ce-i critica, clar ii discrimineaza. Prea multa sensibilitate in a afla o parere sincera creeaza relati superficiale, in care nu poti sa fi tu insuti niciodata. Astfel, iti poti crea probleme de comunicare la munca si in cuplu. La locul de munca, apar probleme pentru ca nu accepti parerea sefului, despre care sunt atributiunile tale si cum sa faci un lucru mai bun. Iar in cuplu, fiecare e frustrat de ce nu-i convine la pereche si in loc sa rezolve problema, cauta un alt partener.

 

5. Prietenia inseamna incredere. Este usor sa ceri ca cineva sa aiba incredere in tine, dar, pentru ca o persoana sa aiba incredere in tine, trebuie mai intai sa ai tu incredere in ea. Dupa cum am mentionat mai sus e greu sa fii vulnerabil in fata cuiva. Nimeni nu vrea sa fie ranit, dar toata lumea vrea sa aiba prieteni. Nu poti sa ai si sa descoperi cine iti este prieten cu adevarat, daca nu oferi prezumtia de nevinovatie persoanei din fata ta.

Trebuie sa te gandesti astfel: „daca nu incerc sa ma deschid nu o sa am niciodata prieteni, daca ma deschid as putea sa fiu ranit dar prieteni pe care-i castig, sunt cei care o sa-mi faca viata mai frumoasa”. Viata fara nimic negativ nu este viata. Cand treci prin lucruri rele, atunci iti dai seama de lucrurile bune. Asa ca ofera incredere pentru a castiga prieteni.

 

6. Prietenia adevarata inseamna comunicare. Schimbarile pe care viata le creeaza ne pot face sa ajungem departe de prieteni nostri. Fie ca e vorba de viata de familie, job, schimbarea resedintei sau schimbarea hobby-urilor si activitatilor care ne apropiau de cineva, o prietenie dispare fara comunicare. Incearca sa vorbesti la telefon, pe platformele de socializare, sa va intalniti fizic la aniversari sau alte evenimente din viata voastra. Incearca sa pastrezi legatura, pentru a avea in continuare o prietenie.

 

7. Prietenia adevarata inseamna amintiri si experiente impreuna. Daca la inceputul relatiei putem sa ne imprietenim datorita anturajului care face sa ne tot intalnim, mai tarziu, prietenia poate sa fie mai stransa cu cat sunt mai multe amintiri si experiente proprii mini-grupului nostru. Iar pentru a avea amintiri comune, fiecare dintre noi trebuie sa ia initiativa de a se intalni cu celalalt si in afara anturajului care ne-a ajutat sa ne prietenim.

 

8. Prietenia inseamna sa ierti si sa ajuti. E greu sa fii obiectiv si sa-ti dai seama cand ai ranit pe cineva, insa intr-o prietenie adevarata inveti sa ierti si sa-ti ajuti prietenul sa se schimbe. Totusi, sa nu exageram cu iertarea comportamentului. Uneori cineva poate invata sa se schimbe cand i se dau ultimaturi care chiar se pun in aplicare, indiferent de cat de greu le-ar fi amandurora.

 

9. Prietenia inseamna a face diferenta in viata cuiva. Prietenia cuiva e ceea ce ne ofera motivatie sa mergem mai departe, e ceea ce ne ofera curaj sa ne indeplinim visele, e ceea ce ne uneste de alti oameni, pentru a face o schimbare in societate. La sfarsitul vieti noastre cu siguranta nu ne gandim la ce am muncit si am creat, dar ne gandim la relatiile noastre, la amintirile cu cei dragi, la prieteniile care ne-au facut sa trecem prin atat de multe lucruri.

 

10. Prietenia inseamna sa oferi suport si incurajare. Un prieten adevarat este fanul tau numarul unu. Suportul si incurajarea pe care o prietenie adevarata il ofera, cred ca este motivul principal pentru care iubim si dorim prietenia cuiva. Sa fii alaturi de prieteni tai atunci cand este greu si sa le dai sfaturi cand au nevoie de ele. Sa participi la evenimentele placute ale prietenilor tai, sa te bucuri, sa-i feliciti si sa le apreciezi reusitele.

 

11. Prietenia inseamna sa spui lucruri frumoase despre acea persoana chiar si cand nu este langa tine. Sa barfesti nu este OK. Dar sa spui ce apreciezi la prieteni tai si ce poti invata de la ei, chiar si atunci cand nu sunt in aceeasi incapere, arata cu adevarat cat de mult inseamna acea persoana pentru tine.

 

12. Prietenia inseamna sa ai rabdare. Sa ai rabdare sa o cunosti. Sa ai rabdare sa o intelegi. Si sa ai rabdare pentru ca o prietenie nu se creeaza peste noapte si nu se mentine o vesnicie fara nici un efort din partea ta.

 

13. Prietenia este relatia in care ai curaj sa spui adevarul. Nu poti sa fii cu adevarat prieten cu cineva, daca nu arati cine esti cu adevarat. Nu sa cauti scuze mincinoase despre motivul pentru care nu poti sa te intalnesti cu aceasta persoana. Sa vorbesti sincer despre ceea ce vrei, ceea ce crezi si ceea ce simti.

 

14. Prietenia este relatia in care oferim si primim iubire, respect si acceptare. Relatia de prietenie, din acest punct de vedere, este problematica pentru cei ce cred ca pot masura ceea ce ofera si ce dau. Nu poti controla de cate ori ai primit ceva de la un prieten si daca tu nu oferi in aceeasi cantitate insemna ca nu esti un prieten adevarat.

Unele persoane pot sa ofere mai mult cand se simt bine si ofera mai putin cand sunt deprimate sau se axeaza pe rezolvarea unei probleme. Asta nu inseamna ca atunci cand un prieten are o problema il parasim pentru ca nu ofera la fel de multa implicare si iubire in relatie. Orice relatie are urcusurile si coborasurile sale, dar important e sa nu ne concentram pe cantitate in relatie, ci pe calitate.

 

Tu cum vezi prietenia? Care dintre aceste definiti ti se potriveste mai mult?

Iti recomand testul Ce fel de prieten esti? pentru a descoperii tipul de legaturi pe care le-ai creat. De asemenea, daca doresti sa-ti faci mai multi prieteni iti recomand si articolul: Cum sa-ti faci prieteni.

Sursa foto: Unsplash

Add comment