Afla cum sa iei o decizie grea fara regrete utilizand una dintre aceste metode: afla ce vrei, infrunta-ti fricile, redu optiunile si alte noua metode.
Te confrunti cu luarea unei decizii importante si nu stii ce sa alegi? Pentru tine am pregatit acest articol in care gasesti o serie de metode ce o sa te ajute sa faci cea mai buna alegere intr-un timp relativ scurt.
In fiecare zi avem de facut mii de alegeri, unele ne vor schimba ziua, altele ne pot schimba intreaga viata.
Cu siguranta este util ca unele decizii sa nu fie luate in pripa, insa cu cat stam sa ne gandim mai mult la o problema, cu atat poate sa devina mai dificila luarea unei decizii. De aceea, am creat aceasta lista de pasi care te poate scoate din situatia de blocaj.
Deci, sa vedem care sunt metodele de a lua o decizie.
1. Afla ce vrei TU pentru a lua o decizie!
Sunt multe persoane care gandesc ca daca nu ar avea sentimente le-ar fi mai usor sa ia o decizie. Ca fara sentimente am deveni niste roboti care calculeaza care este cea mai buna decizie si o fac. Insa, un experiment psihologic, facut din greseala, o sa va schimbe parerea.
O persoana care a fost afectata, in urma unui accident, la nivelul creierului, a pierdut acea parte care se ocupa cu sentimentele. Psihologii au vrut sa afle daca ii este mai usor sa ia o decizie si i-au aplicat diverse teste. Din acest experiment psihologii au descoperit ca oamenii nu pot sa ia o decizie fara sentimente. Fara ele nu ne putem da seama ce anume e mai important atunci cand nu se tine cont de o cantitate. O persoana fara sentimente ar putea calcula cantitativ care este o decizie buna, dar daca este un numar egal de elemente pro si conta, numai o emotie te poate ajuta sa alegi ce este potrivit pentru tine. Ceea ce ne ajuta sa luam decizii este tocmai faptul ca ne dam seama, in functie de valorile personale, ce anume „iubim” mai mult sau mai putin.
Asta ne face sa incercam sa salvam pe cineva, chiar daca propria viata ne este in pericol. Asta ne face sa ne aratam iubirea, chiar daca putem sa fim respinsi. Asta ne face sa avem grija de ceilalti, chiar daca uneori ne este greu etc.
Pentru ca deciziile nu sunt legate neaparat de un rezultat bine definit si doar cu avantaje, ci sunt legate si de ceea ce iubim sa facem si cine vrem sa devenim.
2. Afla cine are control asupra vieti tale, pentru a descoperii ce te opreste sa iei o decizie!
De multe ori putem sa ne blocam in a lua o decizie deoarece simtim ca nu avem putere asupra situatiei. Putem spune ca „parintii nostrii sunt in controlul vietii noastre” si aceasta credinta ne face sa asteptam ca acestia sa isi dea cu parerea daca este facultatea potrivita, iubita sau iubitul potrivit, masina potrivita etc. Atata timp cat asteptam de la alte persoane aprobarea o sa simtim ca suntem neputinciosi. Iar in acelasi timp, daca decizia este gresita, o sa dam vina pe ei pentru nefericirea noastra. Astfel, ne punem in postura de victima a sortii, a familiei, a sefului sau alte entitati asupra carora nu avem nici un control.
Dar fericirea si nefericirea noastra depinde numai de noi, nu de ceilalti. Nu e de datoria celorlalti sa ia decizi pentru tine. Este de datoria ta sa faci alegerile personale. Preia controlul asupra vietii tale luand singur decizile si o sa vezi cum, cu fiecare decizie luata, o sa inveti sa le iei mai repede si sa le alegi mai bine.
3. Nu poti sa fii tot timpul sigur 100% de decizia ta, dar asta nu te poate opri sa iei o decizie.
De obicei perfectionistii vor sa controleze cat mai mult din „imprevizibilul” pe care-l ofera viata,. Insa nimic din realitate nu poate atinge perfectiunea a ceea ce este scris pe hartie. Oricat ai planuii, cu cat te afunzi mai mult in scenarii, cu atat tinzi sa crezi ca nu esti destul de pregatit pentru acel lucru. Adevarul este ca nimeni nu este pregatit 100% pentru ceea ce ii ofera viata. Cu totii improvizam in viata.
Sa dau ca exemplu „prima intalnire”. Te-ai pregatit, te-ai parfumat, poate ai si cateva intrebari, ai stabilit locatia si o activitate pe care sa o desfasurati impreuna. Dar nu ai cum sa stii cum este cealalta persoana. Cand, dupa cativa ani, te gandesti la prima intalnire, uiti ca la inceput aveai foarte multe emotii, ca poate ai uitat si cum te cheama sau alte elemente. Ce avem de invatat din toata aceasta experienta? Ca important a fost ca ati fost amandoi acolo si v-ati cunoscut. Ca nu e necesar sa fie totul perfect pentru a ajunge la cel mai bun rezultat, in cazul asta „sa iti gasesti perechea”.
Deci, nu te speria. Daca decizia este gresita poti oricand sa o anulezi. Daca sunt lucruri ce trebuie sa le schimbi poti oricand sa faci asta. Important e sa iei o decizie care ofera cele mai multe avantaje pentru tine. Si pe parcurs, poti aduce modificari sau imbunatatiri la ceea ce ai decis.
4. Fa o lista cu Pro si Contra.
Dupa cum am mentionat mai sus, poate sa fie foarte util sa te gandesti la avantajele si dezavantajele unei decizii. Apoi, in functie de varianta cu cele mai multe avantaje si cele mai putine dezavantaje, poti alege ceea ce iti doresti. Partea buna la acesta metoda este ca iti reduce timpul de a lua o decizie.
5. Gandeste-te la cum te vezi pe viitor cu o anumita decizie sau alta.
Te provoc sa te gandesti cum ar arata viitorul tau daca ai luat o decizie sau alta. Aceasta metoda nu numai ca o sa te faca sa iei o decizie mai rapid, dar o sa te poata ajuta sa aflii si unii pasi pe care ii ai de facut pentru a ajunge la rezultatul final. Un lucru pe care l-am facut eu in viata personala, pe care nu stiu daca sa-l recomand tuturor, a fost sa imi vizualizez viitorul cu persoana care dorea sa fie iubitul meu. Dupa o serie de intrebari si analizand comportamentul sau la intalnire fata de mine si persoana care ne servea, ma gandeam daca m-as vedea intr-un viitor alaturi de aceasta persoana… Am avut multe astfel de prime si ultime intalniri. Printre acestea au fost: persoane inca indragostite de fosta, imaturi, persoane care se considerau superioare mie, cu o dorinta mare de control sau prea confortabili cu propria viata.
6. Limiteaza numarul de lucruri dintre care sa alegi.
Atunci cand ai foarte multe optiuni te poti bloca in a lua o decizie. Pentru ca acestea te pot face sa simti ca nu ai luat in calcul toate optiunile si ca oricand poti gasi o varianta mai buna.
Cu o astfel de problema se confrunta de obicei persoanele care au probleme de angajament. Mereu se gandesc ca ar putea gasi un loc de munca mai bun, un partener de viata cu mai multe calitati etc. Este bine sa ai idealuri in viata pe care sa le cauti, insa ceea ce nu spun multi este ca: lucrurile bune se construiesc, nu le gasesti in viata special create pentru tine cu toate calitatile.
Revenind la aceasta metoda de a lua o decizie, atunci cand ai prea multe optiuni incearca sa reduci numarul acestora in functie de ceea ce-ti doresti. Astfel, o sa ajungi la cinci sau trei optiuni sau chiar mai putin de atat. Aceasta metoda este utila, de exemplu, cand decizi domeniul de studiu sau domeniul de activitate. Alegi optiunile in functie de ce anume ai vrea sa faci, in ce oras ai vrea sa fii si creezi o lista mult mai restransa de variante.
Limitarea optiunilor este folosita de unii vanzatori si persoane care ofera diverse servicii. O sa observati, de exemplu site-uri in care ai doar trei optiuni de a cumpara un serviciu, iar asta ajuta clientul sa aleaga mai usor o optiune. Daca ar avea prea multe optiuni s-ar uita, s-ar plictisi de la ele si ar fi probabilitatea mare sa-ti plece de pe site.
7. Ce sfat i-ai da unui prieten daca ar fi in locul tau?
Este o metoda utila tocmai pentru ca te forteaza sa privesti problema din alta perspectiva. Gandind obiectiv, privind problema din ochii altei persoane, poti descoperi soluti noi pe care le poti implementa. Daca nu poti sa te pui in pielea altcuiva pentru a lua o decizie, poti apela direct la un prieten. Cere-i ajutorul cu o parere. Ce decizie ar lua el sau ea daca ar fi in locul tau? Si apoi hotaraste-te daca te-ar durea mai tare sa faci ce-ti spune acel prieten sau ceea ce nu-ti spune?
8. Afla mai multe despre lucrurile pe care trebuie sa le alegi!
Putem cadea in situatia de a nu lua nici o decizie si atunci cand nu prea stim despre optiunile pe care le avem. De aceea este util sa ne informam. In plus, atunci cand afli mai multe despre variante, poti sa iti dai seama mai clar si de unii pasi pe care-i ai de facut pentru a ajunge la ce vrei tu in final.
9. Care sunt fricile tale si cum poti scapa de ele?
Care este cel mai rau scenariu ce se poate intampla daca alegi sau nu un anumit lucru? Te simti vinovat intr-o decizie datorita altor persoane? Simti presiune din partea celorlalti? Ce alte temeri ai?
Trece toate aceste frici intr-o lista pe hartie, apoi analizeaza fiecare frica. E credibila, se poate indeplinii cu adevarat, sau e ceva ce credeai ca se poate intampla si in realitate nu are nici o baza care sa o transforme intr-un lucru ce se poate adeveri?
Pentru fricile ce se pot implini, daca iau decizia pe care vreau sa o iau, cum pot sa reduc partea rea sau cineva ma poate ajuta sa scap definitiv de partea rea?
In final, ai incredere in instinctul tau si fa-ti un plan de rezerva in caz de lucrurile merg rau.
Pentru ca tu stii cel mai bine ce te face fericit si ce nu, ce anume respecta valorile tale si ce te ajuta sa te apropi cel mai mult de obiectivele si misiunea ta in viata. Asa ca nu te teme si nu mai amana decizile.
Daca doresti sa aflii mai multe despre cum sa iei decizii si cum sa alegi optiunile cele mai bune iti recomand si:
- „Yes” or „No”: The Guide to Better Decisions Paperback deÂ
-  The 6 Most Important Decisions You’ll Ever Make: A Guide for Teens: Updated for the Digital Age Paperback deÂ
- The Power of Decision deÂ
- Ted Talk – Cine controleaza deciziile noastre? – video, prezentare despre cum luam decizii.
- Mr. Nobody – film din care poti afla cum deciziile pe care le iei iti schimba viata.
Acestea sunt cele noua metode de a lua o decizie. Pe toate le-am incercat la un moment dat in viata mea. Iar cand ceea ce ma opreste intr-o decizie este frica, imi spun: „don’t think, just act”. Si asta ma ajuta sa trec mai repede la actiune.
Tu cum iei o decizie? Care dintre aceste metode crezi ca ti se potriveste mai bine?
Sursa foto: Unsplash
Add comment