Prietenul meu Virtual
prieten adevarat

Ce inseamna un prieten adevarat?

Descopera ce inseamna un prieten adevarat si care sunt tipurile de prieteni pe care-i poti avea.

Nu este usor sa-ti faci prieteni. Si sa-ti pastrezi prietenii este si mai greu. Cand esti tanar iti doresti sa ai prieteni cat mai multi. Iar cand te maturizezi realizezi ca nu este importanta cantitatea ci calitatea prieteniei. Pentru a descoperii ce anume face ca o persoana sa-ti devina cu adevarat prieten voi enumera calitatile pe care acesta trebuie sa le aiba.

Daca vrei sa iti testezi relatia de prietenie iti recomand testul: „Ce fel de prieten esti?”.

Un adevarat prieten:

1. Ofera suport si incurajari. Atat in momentele de reusita, dar si in momentele dificile din viata ta, un prieten iti este mereu alaturi. Iti tine partea in situatii de conflict si te indruma sa faci lucruri bune.

2. Te asculta. Iti asculta problemele, iti asculta povestile si de cele mai multe ori a trait acele povesti cu tine.

3. Este sincer. Daca este ceva ce il deranjeaza iti spune sincer si incearca sa gaseasca impreuna cu tine solutii pentru a rezolva problema. Atunci cand greseste isi recunoaste vina si incearca sa discute cu tine pentru a remedia situatia.

4. Nu te barfesc. Nu formeaza zvonuri legate de tine si nici nu te barfeste atunci cand nu esti in camera.

5. Isi face timp pentru tine. Fiecare poate avea activitati diferite dea lungul zilei, insa prietenii adevarati cauta activitati pe care le pot desfasura impreuna. Nu asteapta ca doar cealalta persoana sa vina cu idei de activitati. Fa-ti timp si vino cu idei de activitati pe care sa le desfasurati impreuna. Si nu mai cauta mereu scuze pentru a nu iesi cu prietenii tai.

6. Se implica in relatie la fel de mult ca si tine. Isi arata aprecierea si iubirea. Nu doar cere ajutorul, ci il si ofera. Comunica si participa la evenimentele importante ale prietenilor.

7. Nu are motive ascunse pentru care iti este aproape. Cum ar fi: popularitate (ca in filmul Mean Girls), bani, convenienta (atunci cand profita de faptul ca-l ajuti la teme), sau plictiseala (pentru ca nu are ce face si de aceea isi petrece timpul cu tine).

8. Te face sa te simti bine. Atunci cand ai un necaz iti este alaturi si te incurajeaza, ca totul o sa fie bine. Nu te face sa te simti ok doar in particular, iar in anturaj cu ceilalti nu se preface ca nu te cunoaste. Nu este mereu deprimat si nu asteapta ca tu sa ii asculti mereu tristetile. Prietenul tau nu este terapeutul tau, pana si la terapeut nu ne axam pe a ne plange de o situatie si sa ramanem vesnic blocati in aceasta. In terapie ca si in discutile cu prietenii te axezi pe rezolvarea problemei, nu pe a deprima persoana din fata ta.

9. Iti da voie sa petreci timp si cu alti prieteni. Desi este apropiat de tine, asta nu inseamna ca isi doreste sa iti petreci timpul doar cu el. Stie ca ai si tu propria viata si poti avea si alti prieteni in afara de el.

Tipuri de prieteni:

1. Prietenul loial: Este prietenul care te sustine indiferent de situatia prin care treci. Acesta este genul de prieten care te cunoaste cu adevarat. Te iubeste si apreciaza asa cum esti tu.

2. Prietenul neinfricat: Este prietenul care te scoate din zona ta de confort, te ajuta sa traiesti experiente noi, sa cunosti oameni noi, sa iti depasesti fricile si sa-ti atingi adevaratul potential. Curajul este molipsitor si te poate face sa realizezi lucruri uimitoare, de care nu ai fi stiut altfel ca esti in stare.

3. Prietenul sincer: Este prietenul care-ti spune adevarul, insa o face pentru ca te iubeste si stie ca esti in stare de mult mai multe lucruri. Uneori aceasta sinceritate poate fi luata de altii ca ceva mult prea dur, insa daca iti doresti cu adevarat sa devi o persoana mai buna, trebuie sa-ti recunosti slabiciunile si partile unde mai ai de lucrat.

4. Prietenul intelept: Este prietenul care stie mai multe, a trait mult mai multe in viata si iti poate oferi sfaturi de valoare. El poate deveni un model si o sursa de inspiratie pentru prietenii sai.

5. Prietenul dintr-o alta cultura: Este prietenul care-ti ofera o alta perspectiva de a vedea viata, relatiile etc. Tocmai datorita diferentelor culturale, te scoate din bula ta de a vedea doar problemele tale.

6. Prietenul total diferit de tine: Acesta este prietenul care te completeaza. Tendinta este sa intri usor in conflict cu acesta tocmai datorita felului vostru diferit de a gandi. Insa, daca poti sa treci peste acest lucru, vei afla cum sa interactionezi cu persoane care au pareri diferite fata de ale tale.

7. Prietenul vecin: Cine spune ca trebuie sa cauti mult un prieten? Poti sa gasesti oameni de valoare chiar printre vecinii tai, ce pot sa-ti devina cei mai buni prieteni. Desi proximitatea este ceea ce a facut sa apara prietenia voastra, valorile comune sunt cele care pot pastra aceasta relatie in timp.

8. Prietenul de la munca: Este amicul care are in comun cu tine faptul ca lucreaza in aceeasi institutie si poate sa te ajute sa simti ca timpul petrecut la munca trece mai repede si mai placut. Este mult mai usor sa iti descarci frustrarile legate de munca unei persoane care trece prin aceeasi situatie ca si tine. Nu tot timpul genul acesta de prietenie poate trece de granitele muncii, insa daca reusiti sa va conectati si in afara locului de munca, v-ati gasit cu adevarat un prieten.

9. Prietenul apropiat: Este cel care iti este ca un frate sau sora. Este prietenul pe care-l suni primul cand ceva important se intampla. Este cel care tine un toast la nunta ta. Este cel pe care-l iubesti si cand esti suparat pe el, cel cu care pastrezi legatura indiferent de ce s-ar intampla si cel care iti este alaturi la bine si la rau. El poate sa fie pentru tine aspiratia ta in viata si in adancul sufletului poate sa te faca sa simti ca esti in competitie cu el. Este prietenul cu care iesi in oras, pe care-l inviti la tine acasa si te invita la el acasa. S-ar putea sa nu aiba multe lucruri in comun cu ceilalti prietenii, insa ii place sa discute despre ce va doriti, la ce va ganditi si ce simtiti.

10. Prietenul „oarecum”: Este prietenul cu care te mai poti intalni la ocazii. Te intelegeti foarte bine, insa daca ar fi sa va mutati in alt oras ati vorbi si v-ati vedea si mai rar. Sansele ca vestile mai importante despre acest prieten e sa le primesti din alta sursa decat de la el. Este persoana cu care la un moment dat in viata ati avut interese sau obiective comune, insa viata a facut sa va departati drumurile unul de celalalt.

11. Nu prea iti este prieten: Este persoana cu care te poti intalni intr-un grup mai mare de prieteni. Ati putea sa promiteti sa mai iesiti, dar poate sa treaca si cateva luni si acest lucru sa nu se intample. In categoria acestor persoane intra: colegi pe care-i cunosti din vedere, prieteni ai prietenilor, vecini din apropierea locuintei tale, persoane cu care mergi cu acelasi mijloc de transport. Atata timp cat nu incerci sa ai conversatii mai ample cu aceste persoane, nu o sa deveniti niciodata prieteni.

12. Nu este prieten: Persoana pe care o cunosti din vedere sau cu care ai avut scurte conversatii la un moment dat, dar niciodata nu ati iesit cu adevarat sa petreceti timpul impreuna. Este persoana la care ai putea sa te prefaci ca iti pare rau cand i se intampla ceva rau, dar in realitate nu prea iti pasa. In timp aceasta persoana poate deveni un strain pentru tine.

13. Prietenul care vrea sa-i fi parinte: Este prietenul imatur care se plange mereu. Mereu doreste sa vorbiti despre el si problemele sale si neglijeaza aproape in totalitate persoana ta. Important pentru el e rezolvarea problemelor lui, iar cand vine vorba sa treci tu printr-un impas in care ai nevoie de ajutor, acesta nu-ti este alaturi. Cu genul acesta de prieten este preferabil sa inchei legatura sau sa discuti pentru a schimba situatia.

14.Prietenul care te dezamageste mereu: Este prietenul alaturi de care atunci cand sunteti impreuna, totul este minunat. Insa atunci cand iesiti din incapere parca te-a uitat in totalitate. Face planuri si iti promite sa se intalneasca cu tine, dar nu se tine de cuvant. Te poate barfi pe la spate. Poate sa se prefaca cum ca nu te cunoaste in anturajul persoanelor carora vrea sa le arate ca este altfel. Acest gen de prieteni este preferabil sa-i eviti.

15.Prietenul care trebuie sa fie mai bun decat tine: Este prietenul care se simte mereu in competitie cu tine. Se simte mult mai bine atunci cand tie iti merge rau si iti demonstreaza ca el e mult mai bun decat tine.

 

Tu ce fel de prieteni ai?

Lasa-mi aici intr-un comentariu.

Sursa foto: Unsplash

1 comment