Afla care este rolul prieteniei in viata ta si cum poti sa te bucuri la maxim de ceea ce-ti ofera ea.
Cu totii vrem sa credem ca prietenia inseamna acceptare si iubire fara a astepta ceva in schimb, dar relatiile intre oameni sunt o legatura intre a oferi si a primi. Ceea ce este unilateral nu este prietenie.
Astfel, rolurile pe care prietenia le are in viata noastra o fac sa ramana o relatie de lunga durata si ne dau motive pentru care sa pastram legatura cu acea persoana.
Fara sa recunoastem motivul pentru care avem nevoie de prieteni, nu ne dam seama cand traim o relatie superficiala. O relatie in care petreceti timp impreuna dar va simtiti in continuare singuri si neintelesi.
Pentru ca „prietenia superficiala” doar te ajuta sa pierzi timpul. Nu reusesti sa-ti cunosti prietenii cu adevarat si nici ei pe tine. Nu simti conexiune, pentru ca o discutie despre lucruri neimportante nu creeaza conexiuni. Nu simti ca esti inteles si acceptat pentru ca nu ai vorbit despre ce conteaza cu adevarat.
De aceea intalnim persoane cu multi prieteni care sunt in continuare nefericiti si se simt singuri, desi sunt inconjurati de oameni. Pentru ca nu avem nevoie de relatia de prieteniei doar pentru prezenta fizica, avem nevoie de ea si pentru ceea ce ne ofera.
Deci, de ce avem nevoie de prietenie?
1. Prietenia te ajuta „sa cresti si sa devii om”.
Inca din copilarie prietenia are rolul de a te ajuta sa te dezvolti emotional si mental. Inveti sa intelegi ce simte persoana de langa tine „citind” expresiile faciale si gesturile prietenilor. Incepi sa-ti creezi primele convingeri despre relatiile dintre oameni, rolurile pe care le avem in viata si ce inseamna sa fi om.
Prietenia are rolul de a te ajuta sa inveti cum sa interactionezi cu oamenii si o sa te ajute sa te integrezi mai bine in societate.
O sa te ajute sa intelegi mai bine societatea in care traiesti, cum functioneaza ierarhia sociala si ce asteptari au oamenii de la tine.
2. Prietenia are rolul de a te invata sa socializezi.
Omul in sine este o fiinta sociabila.
Foarte multe din experimentele voluntare si involuntare asupra omului au demonstrat de nenumarate ori ca nu putem traii complet izolati de societate, mai ales in prima perioada a vietii, fara sa nu pierdem din inteligenta si capacitatea noastra de a interactiona cu semenii nostrii. Tarzan si Mowgli sunt mituri irealiste. Pentru ca omul, daca ar fi sa comparam cu animalele, are nevoie sa interactioneze cu semenii sai pentru a putea supravietuii si a se adapta la grupul sau. Si daca nu reuseste sa se adapteze are probleme in a-si gasi un loc de munca, a-si gasi partenerul de viata si a contribuii la dezvoltarea societati.
Inca din adolescenta prietenia incepe sa aiba un rol mult mai puternic emotional. Adica nu avem nevoie doar sa fim inconjurati de oameni, avem nevoie sa simtim ca suntem cu adevarat auziti si intelesi. Sa simtim ca avem o conexiune cu cei dragi si nu suntem impreuna doar pentru a nu fi singuri.
Uneori nevoia de apartenenta este asa de puternica incat ne putem asuma multe riscuri, putem manifesta un comportament antisocial si chiar sa internalizam problemele daca nu reusim sa le rezolvam.
In acelasi timp, socializarea cu prietenii ne poate ajuta sa gasim si alti prieteni, extinzand astfel numarul de oameni pe care ii cunoastem.
3. Prietenia te ajuta sa descoperi cine esti.
Discutiile cu prietenii despre ceea ce facem si ne dorim ne pot clarifica mult mai bine rolul nostru in viata.
In relatia de prietenie ne putem impinge unii pe ceilalti sa incercam lucruri noi si putem descoperii ce altceva ne place sa facem sau nu.
Si prin prietenie ne inconjuram de oameni care seamana cu noi, care au aceleasi obiective si aceleasi activitati. De aceea este si expresia: „spune-mi cine iti sunt prietenii si o sa-ti spun cine esti tu”.
4. Prietenia te ajuta sa te bucuri mai mult de viata.
Pe langa faptul ca prietenii te pot scoate din „zona ta de confort” (adica sa nu faci doar lucruri de zi cu zi, de rutina). Prietenii te pun in situatii de a participa la diverse activitati sociale (cluburi, petreceri, festivaluri, targuri, evenimente din orasul tau etc.).
Toate acestea, desi ar parea pentru unii istovitoare, ne reamintesc ca viata nu este doar despre a munci si a face lucruri de rutina, este si de a te bucura de reusitele tale, de varsta pe care o ai, de oportunitatile pe care le ai sa petreci timp cu prietenii tai.
De asemenea, prietenia o sa te ajute sa identifici mai bine cine esti si contribuie la dezvoltarea stimei de sine.
5. Prietenia are rolul de a oferi suport emotional.
Viata iti ofera multe provocari si obstacole. Uneori frica de esec sau frica de a nu ne ridica la asteptarile celorlalti ne pot bloca in a continua pe drumul pe care l-am ales. Aici intervin prietenii. Increderea lor in noi ne ridica moralul si ne ajuta sa mergem mai departe.
La maturitate nu mai este asa de usor sa-ti faci prieteni pentru ca prietenia nu mai are un asa mare impact asupra apartenentei la un grup ca in tinerete. Poti sa fi coleg de munca cu cineva si nu simti nevoia neaparat sa-i fi prieten. Nu mai ai nevoie sa ai multi prieteni pentru a te simti acceptat.
Prietenia se maturizeaza si ea. Are rolul de a incuraja si a sustine. Ne dam seama ca fiecare e ocupat cu viata profesionala si de familie, iar timpul petrecut impreuna ofera sprijin in a te incuraja ca poti sa te descurci in rolurile diverse pe care ti le asumi in viata.
6. Prietenia are rolul de a schimba lumea.
Desi puteti crede ca nu aveti o asa puternica putere de convingere, schimbarea lumii incepe cu un grup care sustine aceleasi puncte de vedere si idealuri.
Cel mai concret exemplu care as putea sa-l dau este Rosa Parks. O femeie de culoare care prin viata ei a demonstrat ca este o persoana minunata si cu un suflet mare. Ea a reusit datorita numarului mare de prieteni pe care il avea sa aboleasca segregarea dintre albi si negri in unitati publice si autobuze. Rosa Parks a pornit o greva impotriva acestei discriminari si foarte multi oameni, chiar si din familiile de albi cu influenta, au sustinut-o. Asta inseamna puterea unei prietenii. Cand crezi ca nu poti face nimic si te trezesti cu prieteni care te sustin mai mult decat propria familie.
7. Prietenia are rolul de a-ti prelungi viata.
Sa stai singur pentru o perioada poate sa fie linistitor, insa cu cat aceasta perioada se extinde, cu atat este mai grea singuratatea. Lipsa de socializare duce la depresie si probleme vasculare. Unele din cele mai frecvente cauze ale mortalitatii.
Prietenia ne ajuta sa ne ridice moralul si ne extinde durata de viata. Pentru ca relatiile sociale ne dau putere sa trecem peste probleme, ne ofera bucurie si ne da motive sa traim.
8. Prietenia te pregateste pentru relatia de cuplu.
Desi cea mai mare influenta asupra felului in care interactionam cu partenerul de viata il au modelele noastre de cupluri din copilarie (parintii si bunicii), prin prietenie putem sa descoperim multe lucruri despre ce inseamna cu adevarat relatia dintre oameni. In copilarie, observam relatia adultilor, dar nu putem sa stim toate aspectele relatiei, mai ales pentru ca adultii ascund nemultumirile pe care le au de fata cu cei mici.
In relatia de prietenie aflam cu adevarat ca o relatie nu este doar despre momentele fericite, ci si momente triste, nemultumiri, gelozii si cum imparti timpul pentru relatie si alte laturi ale vietii tale etc.
Inveti cum sa asculti si sa fi ascultat. Inveti sa imparti secrete si sa le pastrezi. Inveti cum sa incurajezi si sa-ti manifesti iubirea fata de cei dragi. Inveti ca nu e neaparat nevoie sa vorbiti pentru a sti cand cealalta persoana nu se simte bine. Inveti cum sa dai feedback pentru a ajuta cealalta persoana sa se autodezvolte. Inveti cum sa imparti ceea ce ai cu alta persoana. Inveti ca nimeni nu e perfect, dar avem viata inainte pentru a atinge perfectiunea. Inveti cum sa-ti faci timp pentru persoanele la care ti. Inveti sa intelegi persoana draga (prin ce trece, de ce are nevoie si cum sa o ajuti).
9. Prietenia iti ofera abilitati vitale.
Te ajuta sa-ti dezvolti memoria, sa-ti maresti IQ-ul si inteligenta emotionala, sa te cunosti mai bine, sa ai mai multa incredere in tine, sa iti gasesti motivatia pentru obiectivele tale, sa avansezi in cariera si sa-ti gasesti partenerul de viata.
Toate aceste abilitati o sa-ti faca viata mai buna si mai plina de reusite.
10. Prietenia te influenteaza pe tine si pe prietenii tai sa va schimbati
Influenta intr-o relatie merge in ambele directii, indiferent ca ne dam seama sau nu. Dar daca stim ca prietenia ne influenteaza de ce nu am incerca sa facem schimbarea in directia cea mai buna.
Sa ne maturizam si sa maturizam si relatiile noastre, sa ne dezvoltam si sa ne ajutam si prietenii sa se dezvolte, sa recunoastem ce e cu adevarat important pentru noi si sa ne bucuram de reusitele noastre si ale prietenilor nostrii.
Si acum, inainte de a ne decide daca vrem sa ne facem prieteni sau nu, as mai vrea sa va raspund la o intrebare pe care o aud des.
Chiar avem nevoie de prieteni? Nu putem traii si fara prieteni?
Cea mai mare nevoie de prieteni o avem in copilarie cand interactiunea cu oamenii ne ofera cele mai multe informatii despre societatea noastra si ce inseamna sa fi om. Cu cat cresti nevoia de a avea prieteni poate sa dispara pentru ca ne putem incarca viata de multe activitati. Insa fericirea noastra, desi ne inconjuram de activitati si obiecte vine de cele mai multe ori din relatia cu ceilalti oameni.
Sigur, poti traii si fara prieteni, mai ales daca esti de pe spectru sau suferi de autism. Pentru ca relatia cu ceilalti oameni este obositoare pentru acestia, in primul rand pentru ca nu inteleg foarte multe din comportamentele umane si in al doilea rand pentru ca e dificil sa joci rolul de a fi „normal” (adica sa iti dai seama de sentimentele celorlalti si sa exprimi empatic ce simti).
In concluzie, nu esti fortat sa ai prieteni. Decizia este a ta. Dar daca simti ca ai nevoie de prieteni, fa-ti prieteni care te fac sa te bucuri de viata si iti ofera un scop in viata. Iar daca nu vrei sa ai prieteni nu pune la suflet judecatile celorlalti, fiecare compara ce e bine cu felul sau de a-si traii viata, asta nu inseamna ca e si felul potrivit pentru tine de a-ti traii viata. Fiecare isi alege propriul destin si traieste propriile experiente si consecinte ale deciziilor facute.
Sper ca acest articol sa te ajute sa te bucuri mai mult de ceea ce-ti ofera prietenia si sa inveti mai multe din experientele tale cu prietenii.
Bibliografie:
- „The role of friendship in child and adolescent psychosocial development” –Â Vitaro, F., Boivin, M., & Bukowski, W. M. (2009)
- Â „Need fulfillment, interpersonal competence, and the developmental contexts of early adolescent friendship” –Â Buhrmester, D. (1998)
- „Toxic friendships” –Â Degges-White, S., & Van Tieghem, J. P. (2015)
Sursa foto: Unsplash
Add comment