Prietenul meu Virtual
prieten

Cine imi este cu adevarat prieten?

Descopera ce inseamna un prieten adevarat si cum iti dai seama daca cineva iti este prieten?

Prietenia inseamna sa oferi dar in limita in care sa nu uiti de tine (ca si tu esti important si ai dreptul de a fii fericit). Prietenia inseamna sa ne „imblanzim” unii pe ceilalti, sa invatam sa ne cunoastem, sa ne deschidem, sa fim noi insine, sa ne bucuram de experienta de a fii impreuna si sa invatam sa avem incredere in relatia noastra.

De ce avem nevoie de un prieten?

Pentru ca omul are nevoie de socializare, are nevoie sa simta ca nu e singur, are nevoie sa-si impartaseasca bucuriile si tristetiile cu cineva.

Cand vine vorba de prietenie sunt doua povesti care mi-au marcat felul de a vedea prietenia: Prietenul adevarat si Micul Print.

1. Prietenia inseamna sa fii alaturi de o persoana si la bine si la greu

Prietenul adevarat (poveste de Oscar Wilde din volumul „Uriasul care se iubea doar pe sine”)

In aceasta poveste este vorba despre doi prieteni: Hans (agricultor) si Hugh (morar). Hugh desi era bogat, nu dorea sa treaca pe la prietenul sau decat atunci cand Hans avea ce sa-i ofere (flori, fructe si ce mai avea prin gradina).

Iarna nu trecea deoarece se gandea ca vazandu-l prietenul sau ar cere ceva si nu ar fi vrut ca acesta sa se schimbe.

Intr-o primavara, in care Hans de abea trecuse cu chiu cu vai de iarna si reusise sa faca niste flori frumoase ce le-ar fii putut vinde si cumpara o roaba, ce l-ar fi ajutat la munca in gradina, prietenul sau Hugh trecu pe la el si-i lua el florile spunandu-i ca are el o roaba care nu o foloseste si ca poate sa i-o dea lui.

A doua zi, trece pe la Hans si ii cere sa se duca in locul sau sa-i duca faina in piata, ca doar are sa-i dea o roaba daca-l ajuta. Urmatoarea zi ii cere sa-i dreaga acoperisul, ca doar are sa-i dea o roaba pentru ca-l ajuta. Apoi sa-i duca oile la munte si tot asa … Iar in timpul acesta sarmanul Hans nu mai avea timp sa munceasca la curtea sa si sa faca ceva. …

In una din zile fiul morarului se imbolnaveste si-i cere lui Hans sa se duca pe intuneric sa-l caute pe doctor. Doctorul este chemat insa agricultorul se imbolnaveste si moare.

La inmormantarea lui, morarul spune ca era cat pe aci sa dea roaba care si asa era mai mult stricata si nu o folosea. Si ca Hans, dupa cum spunea morarul, in ultima vreme se cam puturosise si nu mai muncea la gradina sa.

Morarul mai marturisi ca s-a invatat minte si ca nu are de gand sa mai dea nimanui ceva de pomana.

2. Prietenia inseamna sa inveti sa cunosti o persoana si sa te lasi si tu cunoscut

Micul Print (de Antoine de saint Exupery). Povestea de prietenie dintre micul print si floare si analogia cu prietenia dintre print si vulpe a fost cea care m-a marcat.

„- Dacă tu mă îmblânzeşti, viaţa mi se va însenina. Voi cunoaşte sunetul unor paşi deosebit de-ai tuturora. Paşii altora mă fac să intru sub pământ. Al tău mă va chema din vizuină, ca o melodie. Şi-apoi, priveşte ! Vezi tu, acolo, lanurile de grâu ? Eu nu mănânc pâine. Mie grâul nu mi-e de folos. Lanurile de grâu mie nu-mi aduc aminte de nimic. Şi asta-i trist ! Tu ai însă părul de culoarea aurului. Va fi, de aceea, minunat, când tu mă vei fi îmblânzit ! Grâul auriu, şi el îmi va aminti de tine. Şi-mi va fi nespus de dragă murmurarea vântului prin grâu… […] Nu cunoaştem decât ceea ce îmblânzim – zise vulpea. Oamenii nu mai au timp să cunoască nimic. Ei cumpără lucruri de gata, de la neguţători de prieteni. Cum însă nu există neguţători de prieteni, oamenii nu mai au prieteni. Dacă vrei să ai un prieten, îmblânzeşte-mă !”

In literatura veti gasi multe povesti legate de prietenie si iubire.

Omul, desi uneori nu vrea sa recunoasca, uita ca viata lui e sociala si ca oamenii din jurul lui sunt o sursa de energie.

Iar, alteori, tindem sa vedem prietenia ca singura noastra sursa de fericire, uitand ca importanta este si fericirea interioara.

„Prietenul meu virtual” este blogul pe care l-am creat pentru a fi prietenul care ofera informatii si sfaturi. Nu este blogul in care scriu despre mine pentru mine ci blogul in care scriu din experienta mea pentru tine.

Pentru ca fiecare dintre noi meritam sa fim fericiti, sa fim ascultati, sa fim noi insine si sa ne exprimam parerea.

Daca ai prieteni si nu stii daca iti sunt cu adevarat prieteni iti recomand testul „Cine imi este cu adevarat prieten?”.

Tu cum definesti prietenia?

Spune ce inseamna prietenia pentru tine intr-un comentariu.

1 comment